Sven Kramer pakt negende Europese titel allround

ANP

Sven Kramer is zondagmiddag in Thialf voor de negende keer Europees kampioen allround geworden.

De Friese titelverdediger was oppermachtig op het ijs in het vernieuwde ijsstadion. Hij won het klassement voor Jan Blokhuijsen, die tweede werd. De Belg Bart Swings pakte het brons.

De dertigjarige kampioen sloot het EK in stijl af. Hij won, na een valse start, de afsluitende tien kilometer. Kramer reed lange tijd op het schema van Swings, die in de voorgaande rit de snelste tijd had neergezet. Na 8 kilometer ging de gashendel open bij de Fries. Zijn slotronde ging in 28,4 met een eindtijd van 13:06.30 als gevolg.

Kramer begon in een zetel aan de laatste afstand. Hij verdedigde een voorsprong van bijna zeventien seconden op zijn oud-ploeggenoot.

Dat verschil maakte hij in een sterk optreden op de 1500 meter . In een onderlinge confrontatie met Blokhuijsen finishte Kramer bijna twee seconden eerder dan zijn naaste belager: 1.46,55 om 1.48,31. Het bleek de tweede tijd op de schaatsmijl, één honderdste achter de Rus Denis Yuskov.

Kramer sloot de eerste dag in Heerenveen al af als leider in het klassement af dankzij een ijzersterke 5000 meter (6.10,58). Hij begon het schaatsweekend met een achtste plaats op de 500 meter .

Nieuws

Meest gelezen