Sven Kramer: ik moet pieken nu in Thialf

Schaatser Kramer: ik moet pieken nu in Thialf ANP

Sven Kramer zal tijdens het komende WK-kwalificatietoernooi in Thialf (26-28 december) het beste van zichzelf moeten laten zien. Anders dreigt voor de schaatsgrootmeester, die op drie afstanden uitkomt (1500, 5000 en 10.000 meter), een mager seizoen.

Niet alleen staan er tijdens de driedaagse in Heerenveen tickets op het spel voor de WK afstanden, half februari, maar bij het evenement kunnen ook startbewijzen worden verdiend voor de EK allround en de EK sprint en voor de twee wereldbekers in januari, eveneens in Thialf.

„Ik moet pieken nu”, beseft Kramer, die wegens griep het NK allround vorige maand liet schieten. „Ik heb nu ook geen ruimte meer om ergens even iets te laten liggen, daar is het deelnemersveld te breed en te sterk voor. Ik voel me lekker en heb onlangs nog een goede wedstrijd gereden op de 3000 meter. Daarna had ik niet het gevoel dat die laatste vijf rondjes komend weekeinde plotseling heel zwaar gaan worden.”

Van zijn rug, die hem de laatste jaren meer dan eens hinderde, heeft de 34-jarige schaatser uit Heerenveen momenteel geen last. „Ik voel me vrij in mijn bewegingen, maar het is nog maar woensdag. Je weet het wat dat betreft nooit. Als ik wakker word in de ochtend voel ik al of het een goede of slechte dag wordt met mijn rug. En richting wedstrijden voel je alles tien keer meer, omdat je het dan zelf veel groter maakt. Maar mijn rug is de hele zomer stabiel geweest. Soms zit er nog wel een slechte dag tussen. Daar heb ik mee te maken en daar probeer ik zo goed mogelijk mee om te gaan de komende veertien maanden tot aan de Winterspelen.”

Kramer kijkt niet op tegen de schaatsbubbel van zes weken die er in Friesland aan zit te komen, mits hij zich voor alles kwalificeert. „Ik moet eerlijk zeggen, wij als topsporters en schaatsers, leven zeker richting december, januari en februari meestal in een soort cocon. We zijn in deze maanden altijd al bang om mensen handen te geven of om naar een supermarkt te gaan. Wij proberen normaal gesproken al zo weinig mogelijk mensen te zien in deze tijd. Praktisch gezien verandert er dus niet zoveel. Je komt wel nog wat meer in een sociaal isolement, ten opzichte van je gezin, je familie en je vrienden. Maar kerst bijvoorbeeld vier ik al vanaf mijn 18e niet meer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Schaatsen