Sven Kramer beukt concurrenten murw

De Belg Bart Swings Europees kampioen. Havard Bøkko de opvolger van Johan Olav Koss. De Fransman Alexis Contin op het podium. Zo had het allroundschaatsen eruit gezien als zij in een tijdperk zonder Sven Kramer hadden gereden. Als, ja…

ANP

Het EK schaatsen saai? Aan de kijkcijfers (gemiddeld 1,4 miljoen mensen) te zien maakte het veel Nederlanders niet uit dat Sven Kramer het allroundtoernooi, zoals wel vaker, al na één dag had beslist . Thialf zat bomvol en stond op zijn kop bij Kramers snelle slotronde van 28,4 op de 10 kilometer.

Het was de negende Europese titel voor Kramer in elf seizoenen. De twee andere jaren deed hij niet mee. Is het voor een sport niet dodelijk als de winnaar op voorhand vaststaat? De vlaggetjes achter de namen van de top 3 op de EK’s allround hadden er een stuk gemêleerder uitgezien als Kramer niet had meegedaan.

Beste allrounder

Een Fransman op het podium, een winnaar uit België. Misschien was het wel goed geweest voor de sport? Patrick Wouters van den Oudenweijer, sportmarketeer en manager van Kramer, wuift de vraag weg. ,, Don’t shoot the winner.’’ Beschuldig de winnaar er niet van dat hij te veel wint. ,,Dit is het tijdperk van de beste allrounder in de historie . We moeten beseffen hoe bijzonder zijn prestaties zijn, en niet pas als het voorbij is. Sven is van het kaliber Eddy Merckx, de buitencategorie.”

Wouters wijst op de jaren 2004 tot en met 2006, toen Chad Hedrick en Shani Davis de WK’s allround wonnen. ,,Toen waren wij Nederlanders opeens niet opgewassen tegen de Amerikaanse mentaliteit. En toen kwam Sven.”

Eén voor één beukte Kramer zijn concurrenten murw. Gianni Romme zag het als coach van Enrico Fabris, in 2006 de laatste Europees kampioen voor het tijdperk-Kramer, van dichtbij gebeuren. ,,Als ik Enrico of Havard Bøkko het stadion zag binnenkomen, en daarna Sven, dan had Sven eigenlijk al gewonnen. Die gruwelijke eerzucht, zijn uitstraling. Zo van: ‘Wie gaat mij uitdagen? Jij? Oké, kom maar op. Al moet ik achterstevoren schaatsen, ik rijd je eraf’. Die echte overtuiging mis ik bij de rest. Ze laten zich overrompelen.”

De Italiaan Fabris was er snel klaar mee om telkens te verliezen en gaf er de brui aan. Shani Davis stopte met allroundschaatsen vanwege Kramers dominantie. De Amerikaan zag al snel na Kramers entree dat er voor hem geen eer meer viel te behalen als allrounder en stortte zich met succes op de middenafstanden.

Bøkko

Of neem Havard Bøkko. De Noor gaf ooit halverwege een EK ruiterlijk toe alleen maar voor zilver te komen. Romme vindt het maar zonde. ,,Bøkko is een zeer complete schaatser. Hij kan, of kon, openen in 9,9 op de 500 meter en onder de 13 minuten rijden op de 10 kilometer. Maar je moet hem ook een keer binnenkoppen. Het Noorse schaatsen zou echt een prikkel krijgen van een titel, ze smachten daar naar een nieuwe Johann Olav Koss. Nu is Bøkko daar een C-sporter. Maar ja, hij rijdt wel tegen de Eric Heiden van deze tijd. Hoe houd je jezelf dan gemotiveerd?”

Romme vraagt zich af of de concurrentie hard genoeg werkt. ,,Kramer is superstabiel in zijn prestaties, maar zijn absolute topniveau is niet gestegen. Een 6.10 rijden op de 5 kilometer, of 1.46 op de 1500 meter, dat deed hij acht jaar geleden ook al. Er zijn heus meer schaatsers die de fysieke capaciteiten daarvoor hebben. En toch komt er niemand dichterbij. Een paar jaar geleden werden Jan Blokhuijsen en Koen Verweij de allrounders van de toekomst genoemd. Maar die hebben steken laten vallen. Sven overkomt dat nooit.”

Of het erg is dat Kramer het meerkampen domineert, weet Romme niet. ,,Was het slecht dat Lance Armstrong de Tour de France zeven keer won? Of heeft hij, ondanks alles, het niveau van de sport opgekrikt? Hordeloper Edwin Moses verloor tien jaar lang geen enkele race. Dat had ook iets moois. Het enige wat ik zeker weet, is dat het voor de aandacht die een sport krijgt goed is als er strijd is. Rintje Ritsma tegen Falko Zandstra, later tegen Ids Postma en mijzelf. Koss tegen de Nederlanders. Dat gaf jeu aan het schaatsen, reuring. Die is er nu minder. Ons rest nu niets anders dan te genieten van een groot kampioen.”

Jan Blokhuijsen: ‘Het moet weer spannend zijn tot de laatste meters’

Als Sven Kramer, en dat was helemaal niet ondenkbaar, als kind voor wielrennen had gekozen in plaats van schaatsen, dan was Jan Blokhuijsen in plaats van eenvoudig nu viervoudig Europees kampioen geweest.

,,Tja, wat als...”, zegt Blokhuijsen. ,,Het was misschien ook makkelijker geweest als ik een paar decennia eerder was geboren. Maar dit is ook mooi: schaatsen tegen de beste die er ooit heeft rondgereden. Dat trekt je eigen niveau ook omhoog.”

Blokhuijsen werd afgelopen weekeinde tweede . Vooral zijn 6.16,86 op de 5 kilometer gaf vertrouwen dat het na twee verloren seizoenen weer de goede kant op gaat. ,,Het gat is nog te groot, het is nog geen vuurwerk. Maar ik heb wel het gevoel dat ik op de goede weg ben”, beaamt Blokhuijsen. ,,Een eerste seizoen bij een nieuwe ploeg is altijd een investeringsjaar. Mijn beste niveau, toen ik 6.11 reed op de 5 kilometer en onder de 13 minuten op de 10, dat kwam ook niet in een jaar. Daar wil ik weer naartoe. Dat het tot de laatste meters op de 10 kilometer onduidelijk is wie er gaat winnen. Nu hoorde ik in de wandelgangen al snel dat het toernooi beslist was. Logisch ook.”

De allroundkampioenen zonder Kramer

Negen Europese titels en acht keer ‘s werelds beste allrounder. Het tijdperk Sven Kramer wordt alsmaar imposanter. Sinds 2007 deed Kramer twee keer niet mee aan de grote allroundtoernooien. In 2011 pakte de Rus Ivan Skobrev beide titels, in 2014 werd Jan Blokhuijsen Europees kampioen en was Koen Verweij mondiaal de beste. Verder won Kramer alles. Maar wie zouden de kampioenen zijn als Sven Kramer ooit had besloten iets anders te doen dan schaatsen?

Europees kampioenen

2007 Enrico Fabris (Ita)

2008 Havard Bøkko (Noo)

2009 Bøkko

2010 Fabris

2012 Jan Blokhuijsen

2013 Blokhuijsen

2015 Koen Verweij

2016 Bart Swings (Bel)

2017 Blokhuijsen

Wereldkampioenen

Fabris

Bøkko

Bøkko

Jonathan Kuck (VS)

Blokhuijsen

Bøkko

Denis Joeskov (Rus)

Sverre Lunde Pedersen (Noo)

WK nog niet verreden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
EK allround