Suzanne Schulting snelt in eerste wereldbeker shorttrack meteen naar goud

Suzanne Schulting miste in de zomer de motivatie om elke dag naar Thialf te gaan.

Suzanne Schulting miste in de zomer de motivatie om elke dag naar Thialf te gaan. FOTO ANP/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Suzanne Schulting uit Heerenveen heeft bij de eerste wereldbeker shorttrack van dit seizoen meteen toegeslagen. De drievoudig olympisch kampioene won in het Canadese Montreal de 1500 meter. In de finale plaatste ze op enkele ronden voor het einde een versnelling waar haar concurrentes geen antwoord op hadden. De Zuid-Koreaanse Kim Gilli eindigde als tweede en de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold werd derde.

Schulting schaatst in Montreal haar eerste wedstrijden van dit jaar. De Dutch Open sloeg ze over vanwege een bijholteontsteking. In de finale van de 2000 meter gemengde aflossing kwam ze later op de avond ten val, waardoor het Nederlandse team een medaille miste.

Xandra Velzeboer verraste met de zege op de 1000 meter. Zij won voor het eerst in haar carrière goud in de wereldbeker. In de finale durfde ze al vroeg de koppositie in te nemen en ze slaagde erin een aanval van twee Zuid-Koreaanse schaatssters in de laatste bocht af te slaan. Sim Suk-hee pakte het zilver, voor Seo Whimin restte het brons.

Teun Boer behaalde bij de mannen brons op de 1000 meter. De Let Roberts Kruzbergs won op deze afstand het goud.

De mannen kwamen er in de finale van de 1500 meter niet aan te pas. Friso Emons eindigde als derde, Sjinkie Knegt passeerde de meet als vijfde. Park Ji-won uit Zuid-Korea won.