Suzanne Schulting, de Ireen Wüst van het shorttrack

Alle afstanden winnen op één WK, 11 maanden voor de 24ste Winterspelen. Shorttrackster Suzanne Schulting lijkt een legende in de dop.

Suzanne Schulting op het podium.

Suzanne Schulting op het podium. FOTO ANP/VINCENT JANNINK

Bij de Winterspelen draait het voor Nederland altijd om langebaanschaatsers. Ard Schenk, Yvonne van Gennip, Marianne Timmer en Sven Kramer, om er maar een paar te noemen, werden levende legendes door hun olympische uitbarstingen.

De kans is levensgroot dat Suzanne Schulting volgend jaar in Peking met die traditie gaat breken. Een jaar voor de 24ste Winterspelen lijkt de 23-jarige Heerenveense schaatsdiva de ultieme Nederlandse blikvanger te worden. De nieuwe Ireen Wüst, zeg maar, maar dan van het shorttrack.

Schulting was het voorbije weekeinde genadeloos op het WK, zelfs voor haar landgenoten. Ze won alle afstanden, een unicum. Dat was 38 jaar geleden, toen de sport in 1983 nog in haar kinderschoenen stond, voor het laatst gebeurd. Het eerste WK was in 1976. ,,Het enige wat we kunnen doen’’, zei het aanstormende talent Xandra Velzeboer, ,,is proberen het gat zo klein mogelijk te houden.’’

Schulting weet niet meer wat verliezen is

Haar tegenstanders waren nog niet van de schrik bekomen of de Heerenveense wervelwind kleineerde ze alweer in een volgende heat. Of kwartfinale. Of halve finale. Of finale. Schulting weet al ruim een jaar niet meer wat verliezen is.

,,Dat wordt volgend jaar in Peking nog een hele klus’’, zei Arianna Fontana (30), de Italiaanse routinier met acht olympische medailles om haar nek, waaronder één gouden. Fontana was in Dordrecht kansloos tegen Schulting en werd derde.

Maar hoe ogenschijnlijk makkelijk de Dordtse driedaagse ook verliep, Schulting lijkt nooit zeker van haar zaak. Zo maakt ze zich hevig druk om elke uitdaging, net zoals Ireen Wüst dat ook nog altijd doet. Hoewel ze genadeloos is in alles wat ze doet, stikt ze vaak bijna van de zenuwen. Zelfs zo erg dat Sjinkie Knegt, haar mannelijke evenknie die ze inmiddels van de Nederlandse shorttracktroon heeft gestoten, dit weekeinde een paar keer moest zeggen: ‘rustig aan, Suus’.

,,Ik was super zenuwachtig, maar op een relaxte manier’’, zou Schulting zelf zeggen over haar nervositeit. De nervositeit is tegelijkertijd haar kracht. Vraag maar aan Wüst, die ook nooit gerust was op een goede afloop. De oude schaatsster (34) won er inmiddels vijf keer olympisch goud mee, de jonge shorttrackster is in staat dat aantal minimaal te evenaren. Ze staat al op één, door haar goud in 2018 in Pyeongchang.

In Dordrecht ontbraken de Aziaten waardoor Schulting voor de tweede keer op rij een strijd tegen haar gevreesde rivalen werd ontzegd. Vorig jaar werd het WK in Zuid-Korea afgelast vanwege de coronacrisis. De Koreanen, Japanners en Chinezen hadden vanwege de pandemie geen zin afgelopen week naar Nederland te komen. Ook de Canadese grootheid Kim Boutin bleef om dezelfde reden thuis.

Bondscoach Jeroen Otter vond dat geen probleem. Hij duidde nog maar even hoe goed Schulting was, ook zonder de Aziatische oppositie. ,,Suzanne komt op de 1000 meter twee tienden boven het wereldrecord uit, dat is gereden op de hooglandbaan in Salt Lake City. Ze doet het met ogenschijnlijk gemak. Ze raakt de slagen goed, technisch rijdt ze op dit moment perfect en ze zit goed in haar vel. Wat dat betreft is het helemaal top. Als je die componenten bij elkaar optelt, ben je gewoon onverslaanbaar.’’

De Olympische Spelen zijn altijd een wedstrijd op zich

Arianna Fontana was blij dat ze Schulting een jaar voor de Winterspelen – het worden haar vijfde – met eigen ogen aan het werk zag. ,,Ik had materiaalpech, anders had ik haar meer tegenstand kunnen bieden. Maar nu we haar hier zo hebben zien schaatsen, weten we wat ons te doen staat. Nee, ik ben niet bang. De Olympische Spelen zijn altijd een wedstrijd op zich.’’

Otter was zich bewust van het feit dat de concurrentie haar ogen uit heeft gekeken in Dordrecht. ,,Het betekent dat we Suzanne scherp moeten houden en toch ook heel kritisch moeten kijken naar waar eventueel nog de verbeterpunten liggen. Dat zou betekenen dat we in trainingen misschien nog meer op kop moeten rijden.’’

,,Dat vergt een bepaalde hardheid en je moet een bepaalde mentale grens over’’, ging Otter verder. ,,Het is natuurlijk fijner om achter iemand aan te rijden dan constant op kop te moeten ‘trekken’. Niemand heeft ogen in z’n achterhoofd, dat betekent dat je altijd moet reageren. Als je achter iemand zit, kun je in de aanval gaan en mensen dwingen fouten te maken. Dat is een keuze die we moeten maken binnenkort, hoe dat programma eruit komt te zien.’’

Schulting vindt alles best wat haar trainer bedenkt. Een uitdaging vooral. Want ze wil een legende worden, heeft ze zich voorgenomen. De Heerenveense weet dat dat kan. Ze is immers nog lang niet zo oud als Ireen Wüst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Schaatsen