Supportersvereniging FC Groningen wil Abe Lenstra-stadion virtueel uitverkopen: 'We gaan met zijn allen het stadion overnemen'

Het Abe Lenstra-stadion van SC Heerenveen. FOTO LC/JAN LIGTHART

Over een aantal weken spelen FC Groningen en SC Heerenveen tegen elkaar in het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen. Omdat er vanwege de coronamaatregelen geen supporters bij de derby van het Noorden aanwezig mogen zijn, heeft de supportersvereniging van FC Groningen een ludieke actie bedacht: het Friese stadion virtueel uitverkopen met alléén maar supporters van de Groningse club.

Het idee voor de actie komt uit het buitenland, vertelt voorzitter van de supportersvereniging John de Jonge. „Dynamo Dresden verkocht voor een bekerwedstrijd tegen Hertha zo’n zeventigduizend digitale kaartjes. Wij hadden ook al het idee om ‘iets te doen met’, maar wilden wachten op het beleidsplan van de gemeente en de ideale wedstrijd. Nu gaan we met zijn allen het stadion overnemen.”

Ludiek als hoofddoel

De actie, die door alle supportersverenigingen is bedacht, is zaterdagmorgen van start gegaan en is ondertussen immens populair: „Je ziet dat de club heel erg leeft, ook tijdens corona”, vertelt de Jonge. „Van tevoren hoopten we natuurlijk dat het redelijk zou aanslaan, maar dit hadden we niet verwacht. In het laatste uur zijn er zo’n duizend kaarten verkocht en de eindstand staat nu op zo’n 3300.”

De supportersvereniging had nog ideeën om aandacht te schenken aan de ludieke actie, maar volgens de Jonge is dat waarschijnlijk niet meer nodig. „In dit tempo is morgen alles weg. De skyboxen zijn bijvoorbeeld allemaal al uitverkocht”, vertelt hij. Of er meer kaarten gaan komen als het stadion digitaal vol zit? Nee, want „dat haalt het ludieke weg en verandert het in een commerciële actie. Het ludieke is écht ons hoofddoel.”

Virtueel programma

Iedereen die een of meerdere kaartjes koopt, krijgt een virtueel programma voorgeschoteld en de mogelijkheid om de uitslag van de wedstrijd te voorspellen. Onder alle winnaars wordt de mogelijkheid verloot om dit seizoen één uitwedstrijd mee te mogen, „als vertegenwoordiger van de supporters”. Alleen FC Groningen-fans kunnen een kaartje kopen.

Nieuws

menu