Supporterscollectief: meeleven met voetbalduel hoort erbij

Supporterscollectief: meeleven met voetbalduel hoort erbij

Supporterscollectief: meeleven met voetbalduel hoort erbij ANP

Meeleven bij een voetbalwedstrijd hoort erbij. Dat zegt Matthijs Keuning, voorzitter van de overkoepelende organisatie van alle supportersverenigingen van de betaaldvoetbalclubs in Nederland. Hij noemt een verbod op juichen en schreeuwen onwenselijk en onhaalbaar.

Premier Mark Rutte bekeek afgelopen weekeinde vol afgrijzen de beelden van fanatiek meelevende voetbalsupporters op televisie. Hij was maandag zichtbaar geïrriteerd toen hem naar het gedrag van sommige fans werd gevraagd. "Heel dom, hiermee houden we het virus niet onder controle", mopperde hij. "Vandaag lopen de aantallen ook weer op. Je moet gewoon je bek houden als je daar zit, die wedstrijd kijken en niet schreeuwen", zei Rutte. "Ja, dat is te doen."

Keuning is blij dat supporters weer selectief welkom zijn in het profvoetbal. "Maar meeleven bij een wedstrijd hoort erbij", stelt hij. "We hebben al eerder gezegd dat een verbod op juichen en schreeuwen onhaalbaar en onwenselijk is. We zijn daar niet de enige in, ook sommige burgemeesters hebben dat gezegd."

"De regel is nu dat hard zingen of schreeuwen in groepsverband niet is toegestaan", vervolgt Keuning. "Dat ging bij tientallen wedstrijden die we hebben gehad in de eredivisie en eerste divisie heel goed. Even juichen bij een goal kan dus gewoon. Met verder veel minder bezoekers dan normaal, 1,5 meter afstand, ontsmettingsmogelijkheden en nog veel meer maatregelen die van het stadion een veilige omgeving maken. We hopen dat we snel meer kennis vergaren over het risico van verspreiding van het coronavirus in stadions en dat we vervolgens verder kunnen bouwen aan meer supporters en meer sfeer bij het voetbal."