Supporterscollectief Nederland teleurgesteld over advies korpschef politie om fans SC Cambuur te weren: 'Politie stelt zich lijnrecht tegenover supporters'

Supporterscollectief teleurgesteld over brief korpschef politie. Foto:

Supporterscollectief teleurgesteld over brief korpschef politie. Foto: ANP

Supporterscollectief Nederland, het samenwerkingsverband van supportersverenigingen in Nederland, heeft verbaasd en teleurgesteld gereageerd op de brief die door korpschef Frank Paauw van de Nationale Politie is verstuurd.

In de brief adviseert Paauw om supporters van FC Groningen en SC Cambuur bij alle uitwedstrijden te weren. ‘Hiermee stelt de politie zich lijnrecht op tegenover alle supporters van deze clubs’, aldus het Supporterscollectief. Het collectief mist in de brief onderdelen om tot een oplossing te komen. ‘Juist een landelijke partij zou zich kunnen opwerpen als bemiddelaar, in plaats van een lokaal conflict landelijk te maken en de verhoudingen verder op scherp te zetten.’

In de brief wordt gesproken van bedreigingen en intimidatie aan het adres van agenten die normaal gesproken betrokken zijn bij de beveiliging rondom voetbalwedstrijden, waardoor die ‘voetbaleenheid’ niet meer zou willen meereizen naar uitwedstrijden.

Het Supporterscollectief keurt het geweld en de bedreigingen af, maar vindt dat geen reden om grote groepen mensen te straffen ‘die toevallig supporter zijn van dezelfde club’. Het collectief heeft de politie opgeroepen om in gesprek te gaan met betrokken partijen om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.