Streep door nieuw stadion Cambuur: 'Dit is een donderslag bij heldere hemel'

De plannen voor een nieuw stadion voor Cambuur kunnen in de koelkast. Projectontwikkelaar Wyckerveste is afgehaakt omdat de businesscase niet haalbaar is.

Tekening voor het nieuwe Cambuurstadion Stadionplein Leeuwarden.

Tekening voor het nieuwe Cambuurstadion Stadionplein Leeuwarden. BRON WIDDERSHOVEN ARCHITECTEN

Dinsdag deelde projectontwikkelaar Wyckerveste de gemeente Leeuwarden en Cambuur mee dat ze er niet in geslaagd was om de plannen financieel rond te krijgen. Plannen waar Cambuur, Wyckerveste, Bouwgroep Dijkstra Draisma en de gemeente al zeven jaar lang mee bezig waren en die in de zomer van 2017 met trots waren gepresenteerd.

,,Ik ben diep teleurgesteld. Helemaal als een verrassing komt het niet, we zagen de struggle van Wyckerveste om de plannen rond te krijgen”, zegt Ard de Graaf, algemeen directeur van Cambuur. ,,Dit is een donderslag bij heldere hemel. Het is gewoon een soap geworden”, verbijt Maarten van Tuinen van supportersvereniging ‘Kern van Cambuur’ zijn teleurstelling.

,,Het is enorm balen dat we hier nu zitten, na zeven jaar”, betreurt wethouder Friso Douwstra de mededeling van Wyckerveste. ,,Het is hen niet gelukt voldoende huurders te vinden. En ook hebben ze geen akkoord over een huurovereenkomst met de Friese Poort bereikt.” De Friese Poort zou 7500 vierkante meter in het nieuwe stadion huren. Met de opbrengsten van die huur zou een deel van de bouw van het stadion gefinancierd worden.

Besloten bijeenkomst

Het nieuws dat de plannen voor het nieuwe stadion niet door gaan, lekte woensdagavond uit door een fout van de gemeente. De fractievoorzitters van de gemeenteraad werden in een besloten bijeenkomst in de raadszaal geïnformeerd over het mislukken van de stadionplannen. Wat ze niet wisten was dat dat die geheime bijeenkomst vanaf zeven uur online te volgen was via de website van de gemeente.

Hessel Meijer van Wyckerveste reageert geërgerd als hij om een reactie wordt gevraagd. ,,Ik lees net een bericht van de gemeente waarin gesteld wordt dat wij te weinig huurders hadden. Dat is niet zo, we zijn er alleen met de Friese Poort niet uitgekomen. Wij dachten dat wij met de Friese Poort een prijs hadden afgesproken en daar is discussie over ontstaan. Dat verschil was niet te overbruggen.”

'Wat zij wilden was de hoogste huurprijs voor de laagste kwaliteit'

,,Wyckerveste heeft met niemand sluitende afspraken kunnen maken. De businesscase werd de afgelopen jaren steeds smaller”, weerspreekt Remco Meijerink van de Friese Poort de versie van Wyckerveste. ,,Wat zij wilden was de hoogste huurprijs voor de laagste kwaliteit. We hebben het echt over een gat van miljoenen voor de huurperiode van vijftien jaar. Het lijkt erop dat Wyckerveste andere tegenvallers probeerde te compenseren met de huurprijs.”

Zeven jaar

Zeven jaar lang wordt er al gewerkt aan de plannen voor een nieuw stadion voor Cambuur. In 2017 leek het echt zover te komen toen de plannen voor het stadion bij het WTC werden gepresenteerd. Leek, want de afgelopen jaren dreigden de plannen meerdere keren te stranden. In 2018 eerst door een ruzie over de komst van een Bauhaus filiaal bij het nieuwe stadion, later dat jaar omdat de Friese Poort dreigde af te haken als huurder omdat de realisatie van het stadion vertraging opliep. Beide keren kwam het uiteindelijk goed.

En ook nu geven de gemeente Leeuwarden, Cambuur, de Friese Poort en bouwgroep Dijkstra Draisma aan dat ze graag door willen met de ontwikkeling van een nieuw stadion. ,,En daar gaan we de komende tijd hard aan werken”, zegt wethouder Hein de Haan.

Hoe groot de kans is dat dat slaagt, is niet te zeggen. ,,Het is een uiterst complexe situatie”, aldus De Haan. Wyckerveste stelt eigenaar van de plannen voor het gebied te zijn. En ook opties op de grond te hebben. De komende periode moeten alle partijen met elkaar om de tafel om tot een goede afwikkeling te komen. Als dat niet lukt, vallen juridische procedures niet uit te sluiten.

Ook streep door Mc Donalds, bioscoop en horeca?

Bij het WTC zou niet alleen het nieuwe stadion komen, het hele gebied zou herontwikkeld worden. Zo komen er twee supermarkten. ,,Dat gaat wel door”, aldus wethouder Friso Douwstra. En ook de investeringen in de infrastructuur door de gemeente gaan gewoon door. De Mc Donalds, die lijkt er niet meer te komen omdat het restaurant een contract had met Wyckerveste. Ook door de komst van een bioscoop en horeca lijkt een streep te kunnen.

De totale gebiedsontwikkeling in het WTC gebied zou een investering van zo’n tachtig miljoen euro vergen. Het stadion zelf kost 44 miljoen euro om te bouwen. De gemeente heeft tot nu toe 4,5 miljoen in het gebied geïnvesteerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Nieuw Cambuurstadion