Streep door eerste World Cups, onderzoek naar mogelijkheid 'schaatsbubbel' in Heerenveen

Kjeld Nuis in actie op de 1500 meter tegen Thomas Krol tijdens de ISU World Cup finale in ijsstadion Thialf. FOTO ANP/VINCENT JANNINK

De kalender van de eerste helft van het schaatsseizoen gaat helemaal op de schop. De internationale schaatsbond ISU heeft een streep door de eerste vier World Cups van het seizoen gezet.

Het gaat om de wereldbekerwedstrijden die in november en december in Polen, Noorwegen, Amerika en Canada zouden worden verreden. Vanwege de coronapandemie is reizen tussen al die plaatsen niet verstandig.

‘Bubbel’ creëren, net als bij Formule 1

De ISU wil nu in Nederland een soort bubbel creëren zoals ook de Formule 1 en Tour de France hebben gedaan. Er zou dan een serie van wedstrijden gehouden kunnen worden. Schaatshoofdstad Heerenveen is de aangewezen logische plek om dat te doen. De komende dagen moet duidelijk worden hoe zo’n bubbel er dan uit komt te zien.

,,Wij hebben vanuit officiële hoek geen verzoek gehad in die richting. Maar je hoort het wel veel in de wandelgangen’’, weet Thialf-directeur Marc Winters.

In het belang van de sport is het goed om de toernooien doorgang te laten vinden, zegt Winters. Met House of Sports en schaatsbond KNSB wordt gekeken naar de mogelijkheden. ,,Als het verzoek komt gaan we ook in overleg met onze andere gebruikers om te zien of het haalbaar is.’’

,,Mei it each op de Winterspelen is it belangryk dat der riden wurdt’’, zegt Douwe de Vries, die positief is over een bubbel. Hij is vertegenwoordiger van de atleten binnen de internationale schaatsbond ISU en nauw betrokken bij de wedstrijdkalender.

Nieuws

menu