Straaljager

Vandaag is het zover; Cambuur wordt gehuldigd voor twee topseizoenen. Eindelijk is de felbegeerde kampioensschaal in Leeuwarden en spelers en selectie popelen om die aan de fans te laten zien.

Johan Stobbe.

Johan Stobbe. FOTO ANNET EVELEENS

Zelden zag ik zo’n ontlading als twee weken geleden, toen de promotie werd veiliggesteld. Wat een emotie. De opgekropte frustratie van het missen van promotie een jaar eerder zat de mensen hoog. Ze waren duidelijk toe aan een feestje.

Helaas is het dit jaar door corona niet mogelijk om te huldigen bij de Oldehove. Dat was in 2013 uiteindelijk het mooiste moment van het seizoen, vertelde Oebele Schokker me vorige week. Een kolkende massa op het Oldehoofsterkerkhof. Onvergetelijk voor een voetballer van Cambuur.

Was die verrekte corona er maar niet, dan had ik vanmiddag als verslaggever op het geel-blauwe plein gestaan. Met een seismograaf in de hand om het aardbevinkje te meten dat aanvoerder Erik Schouten zou veroorzaken met het tonen van de schaal.

Maar menigtes zijn uit den boze nu het virus nog altijd met grijpgrage klauwtjes om zich heen grijpt. Ook een rit in een open bus of een rondvaart is te riskant met het oog op besmettingen. En wat blijft over als land en water afvallen? De lucht inderdaad.

Dus stappen de spelers en begeleiders die het aandurven vanmiddag in helikopters voor een groet vanuit de lucht. Ik hoop dat Henk de Jong de schaal niet zoals in 2013 laat vallen. Als het zilverwerk uit een helikopter klettert, is de schade vast groter dan toen.

Wij gaan ook de lucht in. Nou ja iemand van de krant. We hebben slechts een plekje in de pershelikopter en omdat mijn video-skills niet zo goed zijn, is die plek helaas niet voor mij. Ik blijf met beide beentjes op de grond. Met een kladblokje op de vliegbasis van Leeuwarden, daar waar de vlucht begint en eindigt.

Door daar te zijn, heb ik de hoop om ook de lucht in te gaan nog niet helemaal opgegeven. Je zit immers dicht bij het vuur.

Bovendien ben ik op spelcomputers een bedreven piloot op de vluchtsimulators. Opstijgen, check. Landen, check. Een looping, ik draai mijn hand er niet voor om. Dus schrik niet als u vanmiddag tussen de helikopters door ook een straaljager laag over de hoofdstad ziet scheren.

johan.stobbe@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column
Cambuur
Promotie Cambuur