Wereldkampioenen Jordan Stolz en Femke Kok publiekstrekkers bij sprintspektakel om de zilveren bal in Leeuwarden

Jordan Stolz doet woensdag mee aan de strijd om de zilveren bal.

Jordan Stolz doet woensdag mee aan de strijd om de zilveren bal. Foto: ANP/Vincent Jannink

Met Femke Kok en Jordan Stolz staan woensdagavond twee kersverse wereldkampioen aan de start van het sprintspektakel om de zilveren bal in Leeuwarden.

De Amerikaan Stolz is de absolute blikvanger bij het sprintspektakel in de Elfstedenhal. Hij reed afgelopen weekeinde al met het logo van de traditionele seizoenafsluiter op zijn pak, toen hij in Thialf de wereld verbaasde door als 18-jarig jonkie wereldkampioen op de 500, 1000 en 1500 meter te worden.

Het sprintersbal over 100 meter krijgt met schaatsers als titelverdediger Bjørn Magnussen, Hein Otterspeer en de Japanner Yuma Murakami meer wereldtoppers aan de start. Ook de Amerikaanse Erin Jackson, Michelle de Jong en de Noorse Martine Ripsrud doen mee.

Toernooidirecteur Jan Ykema is in zijn nopjes met het deelnemersveld. ,,We ha noch noait sa’n ynternasjonaal dielnimmersfjild hân’’, weet de oud-sprinttopper. Het WK afstanden van afgelopen weekeinde in Thialf helpt daar aan mee. Veel buitenlanders blijven een paar dagen langer hangen.

De sprintshow begint dinsdag al met een juniorentoernooi. Liefst 120 jeugdschaatsers binden de strijd aan. Degenen die een podiumplaats veroveren, mogen woensdag meedoen aan het hoofdtoernooi.