Sterke Nyck de Vries in slotrace Formule E naar eerste podium

FOTO LAT MERCEDES BENZ EQ

FOTO LAT MERCEDES BENZ EQ

In zijn debuutjaar in de Formule E bewaarde Nyck de Vries (Uitwellingerga) het beste voor het laatst. In de slotrace van dit seizoen eindigde de fabriekscoureur van Mercedes donderdagavond na een indrukwekkend optreden voor het eerst op het podium: tweede.

,,Dit is een grote opluchting”, vertelde De Vries meteen na de race. ,,We zaten al vaak dicht bij een podiumplek en nu is het eindelijk gelukt. Ik ben prima omgegaan met de energie in de wagen en had op het einde nog wat over. Een prachtig einde van mijn debuutseizoen.”

De Vries startte in Berlijn als vierde en al snel na de start haalde hij nummer drie René Rast in. Door goed gebruik te maken van de zogeheten Attack Mode en de Fanboost - drie momenten met enige tijd meer vermogen - kon de Friese coureur tijdens de drie kwartier durende race (plus één ronde) vervolgens ook Sebastian Buemi uitdagen in de strijd om plaats twee. Met een fraaie inhaalmanoeuvre verschalkte hij de Zwitserse routinier in de slotminuten.

De winst in Duitsland ging naar De Vries’ teamgenoot Stoffel Vandoorne. De meer ervaren Belg had eerder op de dag al de pole position gepakt. Zowel de zege als de pole waren de eerste ooit voor Mercedes, dat als team dit seizoen debuteerde in de elektrische raceklasse. De ‘een-twee’ in de race maakte het feest voor de ‘Silberpfeilen’ donderdagavond compleet.

Leerjaar De Vries en Mercedes

Om de titel konden De Vries en Vandoorne dit seizoen met Mercedes nooit meedoen. Debet daaraan was een combinatie van pech en fouten die nu eenmaal bij een debuutseizoen horen. Overigens hadden de Duitsers de titel ook niet als doel; voor zowel Mercedes als De Vries was het eerste seizoen in de Formule E vooral een leerjaar.

De race in Berlijn was donderdag de laatste van zes stuks in negen dagen. De Formule E-organisatie bedacht die bijzondere opzet om het seizoen te kunnen volmaken nadat de coronacrisis dit voorjaar een streep door het originele restant zette.

De Portugees Antonio Felix da Costa stelde eerder deze week al de rijderstitel veilig. Vandoorne klom door de zege naar plaats twee. De Vries werd elfde in het eindklassement, voor landgenoot Robin Frijns (donderdag vijfde).