Sterk Cambuur terug waar het wil zijn: aan kop

Weer een doelpuntrijke zege en nog op concurrent NAC Breda ook. SC Cambuur imponeert al weken en mag zich nu koploper noemen.

Giovanni Korte passeert NAC-doelman Nick Olij voor de tweede keer en zet Cambuur in Breda op 0-3.

Giovanni Korte passeert NAC-doelman Nick Olij voor de tweede keer en zet Cambuur in Breda op 0-3. FOTO HENK JAN DIJKS

Even gingen de gedachten dinsdagavond terug naar medio maart. Toen stond Cambuur voorafgaand aan een duel met NAC op de eerste plaats. Die wedstrijd werd nooit gespeeld doordat de competitie vanwege het coronavirus werd stilgelegd en afgebroken. Maar nu staat Cambuur opnieuw bovenaan, ditmaal ná een treffen met datzelfde NAC.

Nee, de eerste plaats is geen must dit seizoen. Meedoen om promotie is het uitgesproken doel, promoveren de hoop en een titel zou de slagroom zijn op de taart die eigenlijk afgelopen seizoen al verdiend was geweest. Als Cambuur echter het niveau van de afgelopen weken vast kan houden, zou een eerste of tweede plaats even terecht als logisch zijn.

Lef

Drie grote zeges op rij tegen Jong FC Utrecht (5-2), Helmond Sport (5-1) en FC Dordrecht (5-0) toonden al aan dat de vorm, het vertrouwen en het lef van vorig seizoen terug zijn. ,,En lef, dat moesten we vandaag ook tonen”, vond trainer Henk de Jong. ,,Dat heb ik de jongens ’s ochtends ook gezegd. Speel met lef, laten we er een mooie dag van maken.”

En een mooie dag werd het, want de vierde opeenvolgende zege was indrukwekkend en overtuigend. Tegenstander NAC Breda stond aan kop van de ranglijst en had nog geen punt laten liggen dit seizoen. Het verhaal is echter bekend: door coronagevallen en thuisquarantaines trof Cambuur een flink gehavende opponent die vele vaste waarden moest missen.

,,Dat ze hier veel problemen hebben gehad met corona is oprecht jammer voor ze”, zei smaakmaker Korte. ,,Dat gun je geen enkele ploeg en je weet dat het ook ons zomaar eens kan gebeuren. Maar heel simpel gezegd: we wisten dat er wat te halen viel, helemaal nu. Dan nog betekent het niet dat het ook zomaar lukt. We hebben het uitstekend gedaan.”

'Met een voorsprong ga je toch lekkerder de rust in'

De aanvaller speelde een hoofdrol in de overwinning op nota bene zijn oude club. Korte was in het Rat Verlegh Stadion in Breda een plaag voor de defensie van NAC. Hij beloonde zijn gretigheid en goede spel met twee doelpunten: de 0-1 voor rust en de 0-3 in de slotfase. ,,Met name die eerste goal was belangrijk. Met een voorsprong ga je toch lekkerder de rust in. Daar hadden we ook recht op.”

Enige vrees

Vooraf was er bij de Leeuwarders wel enige vrees voor de voorhoede van NAC: met Kaj de Rooij, Sidney van Hooijdonk en Nick Venema was die dinsdagavond allesbehalve gehavend. Kansen kreeg het drietal alleen niet of nauwelijks. Voor rust was Roger Riera (kopbal) namens de thuisclub nog wel dicht bij een treffer, evenals Van Hooijdonk (schot). Beide keren redde Cambuur-doelman Sonny Stevens bekwaam.

Over vrees gesproken: die bestond er ook over Stevens’ inzetbaarheid. De keeper verliet daags voor het duel geblesseerd de training, maar speelde wel. Zonder risico was dat niet helemaal, erkende De Jong na afloop. Maar wat bleek? Spits Robert Mühren had zijn coach iets beloofd. ,,Hij zei: ‘Trainer, we zorgen er gewoon voor dat Sonny niet meer dan drie ballen te verwerken krijgt’. Nou, dat is gelukt, we hebben niks weggegeven. Goed gedaan dus door de ploeg.”

De glimlach waarmee De Jong de anekdote deelde, was veelzeggend. Hij was blij met de winst, maar meer dan dat was hij tevreden over de bravoure en het spel. ,,En we hebben in ons voetbal het geduld weten te bewaren op de momenten dat het nodig was. Dat betaalde zich uit.”

Koploper

In de tweede helft kwam Cambuur nimmer in de problemen. Mitchel Paulissen zette zijn goede reeks optredens van de laatste weken voort en scoorde een kwartier na rust de belangrijke 0-2. In de slotfase maakte Korte er 0-3 van uit een wederom fraaie aanval, waarna Jacobs in de extra tijd voor het slotakkoord zorgde.

Het betekent dat Cambuur, spelend in het nieuwe rood-witte uitshirt, als koploper de bus instapte voor de terugreis naar Leeuwarden. Met 19 punten uit 8 wedstrijden passeerde de ploeg NAC Breda (18 uit 7) op de ranglijst, net als Almere City (18 uit 8) dat tot dinsdagavond op de tweede plaats bivakkeerde.

Meer nog dan de huidige koppositie is het spel van Cambuur veelbelovend, net als de wekelijkse doelpuntenproductie én het gegeven dat ‘invallers’ als Korte en Paulissen het elftal bij de hand nemen als andere smaakmakers zoals Issa Kallon of Robin Maulun afwezig zijn. De concurrentiestrijd in de selectie zal ongetwijfeld heviger worden. ,,Maar dat maakt mij niets uit, hoor”, zei De Jong. ,,Heerlijk toch?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur