Stadion vullen in coronatijd is een puzzel voor voetbalclubs

Stadion vullen in coronatijd is een puzzel voor voetbalclubs ANP

Bijna vijf maanden bleven de Nederlandse voetbalstadions leeg, maar de poorten gaan nu weer open. In beperkte mate, dat wel. Met een gezondheidscheck aan de deur en veel lege ruimtes op de tribunes. Het is voor de profclubs een puzzel om de capaciteit van hun stadions zo goed en efficiënt mogelijk te benutten binnen de geldende coronamaatregelen. De trouwe seizoenkaarthouders krijgen overal voorrang.

"We hebben onszelf uitgedaagd om tot de optimale invulling te komen’’, zegt de perschef van FC Groningen. Na veel puzzelen kwamen de noorderlingen op een maximale capaciteit van 4100 toeschouwers. Zaterdag oefent Groningen in eigen stadion, dat normaal plaats biedt aan ruim 22.500 mensen, tegen Heracles Almelo. Supporters uit hetzelfde huishouden kunnen naast elkaar zitten, net als jongeren tot 18 jaar. Zij hoeven bij elkaar in het uitvak onderling ook geen 1,5 meter afstand te houden. De paar duizend fans die naar binnen mogen, hopen ongetwijfeld Arjen Robben in actie te zien. De kans klein dat de 36-jarige Groninger het veld op komt. Robben werkt toe naar de competitiestart over zes weken.

FC Utrecht ontvangt zaterdag AZ in een lege Galgenwaard. Een bewuste keuze zegt Stef van der Weide, manager veiligheid & operations bij Utrecht. "We willen ook dit een keer testen. We spelen in augustus thuis nog een oefenwedstrijd, tegen sc Heerenveen, dan laten we wel publiek toe. Dat zullen tussen de 5000 en 6500 mensen zijn. Maar ook in een leeg stadion zijn nog zo’n 200 mensen aanwezig. Naast spelers en staf is dat veiligheidspersoneel, mensen van de tv en wat andere journalisten.’’

Tijdstip

Zowel bij Groningen als Utrecht krijgen de bezoekers niet alleen een vaste zitplaats toegewezen, ze moeten zich ook op een bepaald tijdstip bij het stadion melden. De in- en uitstroom van het publiek verloopt gefaseerd. De fans die hoog op de tribune zitten, gaan als eersten naar binnen. Bij Groningen kunnen supporters voor ze het stadion betreden een beker koffie of een biertje kopen. FC Utrecht verkoopt foodboxen, die vooraf al besteld kunnen worden en met een QR-code zijn op te halen. Horecapersoneel komt ook op de tribune naar de toeschouwers toe met eten en drinken. "We gaan testen hoe goed we dat kunnen reguleren’’, aldus Van der Weide.

SC Cambuur deed de afgelopen weken al wat ervaring op. Bij twee oefenwedstrijden tegen amateurclubs waren steeds 250 fans welkom in het stadion in Leeuwarden. Zaterdag tegen PEC Zwolle is plek voor 2000 mensen. "Maar zoveel zullen er niet komen’’, zegt manager Ruben Sijtsma. "Heel wat supporters zeggen ook: we mogen niet juichen, er zijn allerlei beperkingen, we komen nog even niet. Straks als het weer ergens om gaat, dan komen ze wel. Zingen en schreeuwen, dat hoort ook bij deze club.’'

Nieuws

menu