Sport draait om offers brengen, weet keeper Ariel Harush van SC Heerenveen

Ariel Harush, de nieuwe doelman van SC Heerenveen, hoopt snel herenigd te worden met zijn gezin. Hij weet echter ook dat topsport draait om offers brengen.

Ariel Harush: ,,SC Heerenveen is de kans waarop ik heb gewacht.”

Ariel Harush: ,,SC Heerenveen is de kans waarop ik heb gewacht.” FOTO ANP

Wanneer je de bevalling van je kind mist, moet je een heel goed excuus hebben. Ariel Harush kon wat dat betreft zijn vriendin recht in de ogen kijken, afgelopen voorjaar, maar nog altijd baalt de 32-jarige Israëliër ervan dat hij te laat was voor de geboorte van zijn dochter Ella-lee.

Harush keepte vorig seizoen bij Sparta. Hij kreeg van de Rotterdamse club alle medewerking om naar zijn geboorteland te reizen, waar zijn vriendin hoogzwanger thuis zat. Complicerende factor was alleen dat de bevalling eerder was dan gepland.

,,Mijn dochtertje werd op 13 maart geboren. Pas twee dagen later vloog ik naar Israël”, vertelt Harush. ,,Ik vind het nog steeds heel teleurstellend dat ik te laat was.”

Verplicht in quarantaine

Harush moest bij aankomst in Jeruzalem bovendien verplicht in quarantaine. ,,Het was een heel vreemde situatie. Ik verbleef vlak bij mijn dochter, maar kon haar alleen zien op het scherm van mijn telefoon. Pas na twee weken, nadat mijn quarantaine voorbij was, kon ik haar zelf vasthouden.”

Het klinkt bizar, vervolgt de nieuwe doelman van Heerenveen, maar ergens hoort het bij zijn vak als professioneel voetballer. ,,Je weet dat je veel offers moet brengen. Dat je soms grote dingen in je leven moet missen. Hoe pijnlijk dat ook kan zijn.” Toch zorgde corona er ook voor dat Harush veel tijd met zijn gezin kon doorbrengen. Veel meer dan anders het geval was geweest. ,,Ik was heel veel thuis en heb daardoor bijna alles van haar ontwikkeling meegemaakt.”

Geen wedstrijden

Harush speelde de afgelopen maanden nagenoeg geen wedstrijden. Hij stond onder contract bij de Israëlische club Hapoel Beer Sheva. ,,Ik had echter problemen met de eigenaar. Daardoor heb ik dit seizoen geen minuut voor die club gespeeld.”

De twintigvoudig international van Israël mikte dan ook op een winterse transfer. Probleem was alleen dat hij van de radar dreigde te verdwijnen. Welke club is geïnteresseerd in een doelman die al maandenlang geen enkele wedstrijd heeft gevoetbald? Het verklaart waarom Harush eind vorig jaar toehapte toen FC Nitra, een middenmoter uit Slowakije, zich voor hem meldde.

,,Het was de bedoeling dat ik daar vier, vijf wedstrijden zou keepen. Daarmee zou ik de club helpen, maar ook mezelf”, vertelt Harush, die in januari transfervrij mocht vertrekken van Hapoel Beer Sheva.

‘Het liefst terug naar Nederland’

Harush kreeg twee weken geleden het telefoontje waar hij op hoopte. ,,Ik wilde het liefst terug naar Nederland. Hoewel ik hier maar een klein jaar heb gewoond, ben ik van het land, de manier van voetballen en de cultuur gaan houden.”

Het Abe Lenstra-stadion is voor Harush bekend terrein. Met Sparta, waarvoor hij uiteindelijk zestien eredivisieduels keepte, verloor hij er vorig seizoen met 2-1. ,,Ik was meteen enthousiast toen mijn zaakwaarnemer vertelde dat Heerenveen interesse had. Heerenveen is een goede club in Nederland. Dit was de kans waarop ik had gewacht.”

Hij weet dat Erwin Mulder de onomstreden eerste keuze onder de lat is. De rolverdeling is hem onomwonden duidelijk gemaakt door technisch manager Gerry Hamstra en trainer Johnny Jansen: Harush is gehaald als tweede doelman.

'Alles geven op de trainingen en geduldig wachten op mijn kans'

Het maakt de opdracht van Harush bij Heerenveen vrij overzichtelijk. ,,Alles geven op de trainingen en geduldig wachten op mijn kans”, vat Harush samen. Vanwege zijn verplichte quarantaine sluit hij pas volgende week aan bij de selectie. ,,Hopelijk komt mijn gezin snel naar Heerenveen. De club regelt momenteel het papierwerk.”

Hij heeft een contract getekend voor zes maanden, maar Harush wil graag langer blijven. ,,Ik moet presteren, mijn kansen pakken en hoop vervolgens op een nieuw contract.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Voetbal