Spelen en misschien wel scoren? Ragnar Oratmangoens enkel is weer sterk en de kop is fris

Spelen tegen TOP Oss, misschien wel scoren zelfs? Het zou voor Cambuurspeler Ragnar Oratmangoen dinsdagavond de cirkel rond maken. Na twee enkelblessures is hij fit en mentaal fris.

Ragnar Oratmangoen maandag tijdens de training van Cambuur.

Ragnar Oratmangoen maandag tijdens de training van Cambuur. Foto Henk Jan Dijks

Terug naar half september, de uitwedstrijd in Oss. Voor Oratmangoen altijd speciaal, zo’n confrontatie met de ploeg waar hij in 2019 als huurling van NEC voorafgaand aan zijn overgang naar Cambuur furore maakte. De trainer, Klaas Wels, kent hij goed. De spelers ook, de mensen.

Het was extra bijzonder toen hij namens Cambuur wist te scoren in de eerste van beide confrontaties dit seizoen. De Leeuwarders speelden op dat moment niet goed, niet iedereen stak zo kort na de seizoenstart in de juiste vorm. Oratmangoen was een uitzondering op de regel, maar hij had pech: bij zijn goal in de met 2-2 gelijkgespeelde wedstrijd in Oss raakte hij geblesseerd aan zijn enkel.

,,Erg jammer”, zei hij maandag, daags voor de nieuwe ontmoeting met zijn voormalige club. Met een knipoog: ,,Weer tegen Oss scoren zou mooi zijn. Maar dan wel graag drie punten en géén nieuwe blessure.”

Enkelkwetsuur

Nadat hij enkele weken uit de roulatie was na die eerste enkelkwetsuur, liep hij na wat invalbeurten medio december een tweede blessure op. ,,Ditmaal aan de andere enkel, in het bekerduel met Go Ahead Eagles.” Het wrange: weer scoorde hij en toch was het geen fijne avond. ,,We verloren ook nog.”

Zo zat de aanvallende middenvelder opnieuw thuis. En dat in coronatijden, waarin er toch al weinig te doen is. ,,Maar daar kon ik wel aardig goed mee omgaan, hoor. Als je niet op het veld kunt staan, kun je daarnaast nog wel wat andere oefeningen doen. Zo herstel je weer en het was fijn om weer aan te sluiten bij de trainingen.”

Daar zat ‘em volgens hem de echte mentale belasting van het geblesseerd zijn. ,,Ik merkte aan mezelf dat er toch een beetje spanning op zat, misschien zelfs wat angst voor het opnieuw door je enkel gaan.” Een oefenwedstrijd, enkele weken geleden tegen de reserves van SC Heerenveen, bleek een omslagpunt. ,,Ik maakte minuten, het ging lekker. Heerlijk dribbelen, vrijuit voetballen.”

Eventuele angst voor een nieuwe enkelblessure heeft Oratmangoen dan ook niet. Liever kijkt hij vooruit nu hij weer inzetbaar is. ,,We gaan een belangrijke fase van het seizoen in, het zijn drukke weken. Ik moet me laten zien, de concurrentie is groot.”

Kwaliteiten

De motivatie en positieve instelling zijn dat echter ook. En dat hij over de kwaliteiten beschikt om bij te dragen aan de jacht op promotie en misschien wel de titel, staat buiten kijf. Oratmangoen had pech met de blessures en de timing ervan. Wellicht was hij anders dit seizoen een vaste waarde geweest. Hij haalt de schouders op: ,,Op de wind van gisteren kun je vandaag niet zeilen.”

Een fraaie tegeltjeswijsheid, zijn boodschap is duidelijk: het draait om het hier en nu. In de basis staat hij niet tegen TOP Oss, maar een invalbeurt is niet ondenkbaar. Trainer Henk de Jong zegt desgevraagd blij te zijn dat Oratmangoen er weer is. ,,Je ziet het aan de laatste training, daags voor de wedstrijd: Mitchel Paulissen valt uit met hamstringklachten. We hebben iedereen dus nodig en Ragnar kan op die plek spelen, net als Robin Maulun.”

Debuut Doodeman

Die laatste staat in de basis, net als Nick Doodeman. De van FC Volendam overgekomen aanvaller maakt rechts voorin tegen TOP Oss zijn debuut in het Cambuurshirt. Hij krijgt de voorkeur boven Michael Breij. Verder wijzigt De Jong niets aan zijn elftal. Ook centrale verdediger Calvin Mac-Intosch, over wiens inzetbaarheid vorige week rondom het afgelaste duel met Jong Ajax nog wat twijfels waren, kan gewoon meedoen.

Cambuur trainde maandag bewust pas in de middaguren. Dit in verband met de ijzel in de ochtend. Alleen de in Leeuwarden woonachtige spelers kwamen ‘s ochtends al naar het stadion. Selectie en staf brachten daar ook een groet aan de rouwstoet van de vorige week overleden clubman ‘Hampie’ Bakker (88).

Opstelling: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten, Sambissa; Jacobs, Hoedemakers, Maulun; Doodeman, Mühren, Kallon.

Beluister KOKO Radio: ‘Cambuur klaar voor winterdriedaagse, Lasse Schöne te oud voor SC Heerenveen’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur