Jongeling Smand in basiself Cambuur. Henk de Jong verwacht niet dat Excelsior voor schoonheidsprijs komt en licht keuze voor nieuwe aanvoerder Uldrikis toe | video

Interview met Henk de Jong.

Met Floris Smand als verrassende basisspeler begint SC Cambuur zaterdag tegen Excelsior aan een nieuw eredivisieseizoen. De negentienjarige verdediger uit Lemmer krijgt de voorkeur boven aankoop Léon Bergsma en vormt met Marco Tol het hart van de defensie.

,,Dat zou zomaar kunnen”, klonk het vrijdag na de laatste training nog enigszins cryptisch uit de mond van trainer Henk de Jong. Hoe de opstelling van Cambuur er precies uit gaat zien, wilde hij niet prijsgeven. Dat Bergsma niet speelt, is echter wel duidelijk en dan wordt Smand zijn vervanger.

Bergsma is er pas sinds vorige week en miste na zijn overgang van het Zwitserse FC Aarau noodgedwongen het laatste oefenduel van de Leeuwarders tegen RKC (1-1). De speelwijze van Cambuur pikt hij volgens De Jong al snel op, maar wat extra training kan alleen maar helpen. ,,Het is een slimme speler, Bergsma komt er vanzelf eens in. En er is nu ook niet echt reden om te wisselen.”

Daarmee verwijst De Jong indirect naar de optredens van Smand deze zomer. De Lemster, een product van de eigen jeugdopleiding en deze week vastgelegd voor meerdere jaren, maakt indruk tijdens de oefencampagne. Als linker centrale verdediger mag hij die lijn dus doortrekken in de seizoensouverture gaan doortrekken. Dat geldt voorin vermoedelijk ook voor een andere jongeling: Milan Smit. De spits werd, spelend als linksbuiten, topscorer in de voorbereiding.

Blessures

Van de vorige week nog geblesseerde spelers zijn Robin Maulun en Calvin Mac-Intosch weer inzetbaar. Dat geldt nog altijd niet voor Silvester van der Water: die miste de gehele voorbereiding. De vleugelspits had na zijn komst al last van zijn enkel en daar kwam een bovenbeenblessure bij. Hij werkt volgens De Jong voorspoedig aan zijn herstel.

De trainer, die aanvaller Roberts Uldrikis officieel tot aanvoerder heeft benoemd, benadrukte overigens dat Cambuur nog steeds op zoek is naar versterking rechts achterin en voorin op de vleugel. Maar voor het duel met Excelsior is hij zeer te spreken over de ploeg die er nu staat: ,,Ik heb er vertrouwen in, ik ben blij met deze gasten. Een mooie mix van jonge jongens en ervaren jongens.”

Excelsior

Promovendus Excelsior is volgens de coach een lastig te bespelen ploeg. ,,Ze hebben het vorig seizoen goed gedaan, leuk gespeeld. Ik was fan van ze. Maar ze zullen nu niet voor de schoonheidsprijs komen, verwacht ik. Dat geeft niet, dat mag.”

Hij wil op eigen veld zaterdagavond tempo zien van zijn ploeg, maar weet ook dat op sommige momenten geduld vereist is tegen een mogelijk zeer compact spelende tegenstander. ,,Wat we hoe dan ook nodig hebben, is de steun van het publiek. Wij moeten er schwung in krijgen en het stadion moet er dan achter gaan staan.”

Nieuws

menu