Skeeleraar Rémon Kwant lost belofte in en komt thuis met een plak

Rémon Kwant is blij met zijn bronzen plak in Portugal. FOTO NEEKE SMIT

Rémon Kwant wilde maar een ding op het EK skeeleren in het Portugese Canelas: een individuele medaille. Dat lukte de Heerenvener in het slotweekeinde.

Kwant presteerde dat op het onderdeel one lap. Eerder deze week had hij al zilver gewonnen op het nieuwe nummer, de mix-sprint. Dat deed hij samen met de Goudse Lianne van Loon.

Kwant had geluk dat hij in de finale belandde. In de halve finale werd hij door een Spanjaard weggeduwd waardoor hij uitgeschakeld was om mee te sprinten voor een finaleplek. De jury vond dat na het bestuderen van de beelden onreglementair en voegde hem alsnog toe aan het deelnemersveld voor het eindspel.

EK 2019

Kwant moest toen meteen terugdenken aan het EK van 2019 waar hij vierde werd op de 500 meter. Die vierde plaats voelde als een vernedering. Deze keer moest het echt een medaille worden, liet hij weten nadat dat gelukt was. ,,En bovendien, ik heb niet de minsten eraf gereden.’’

De 26-jarige rijder kandidaat-notaris (op het Drachtster kantoor YVON Notariaat) verhuisde tien jaar geleden vanuit Drenthe naar Heerenveen, om zich beter te kunnen ontwikkelen als sprinter. Eerst in het Friese gewest en nu met trainingsschema’s van bondscoach Valentina Berga-Belloni lukt het langzaam maar zeker de wereldtop te naderen. ,,Ik heb besloten een paar jaar vol voor de sport te gaan’’, aldus Kwant. ,,Ik heb nu veel meer rust in m’n kop, ik kan mijn tijd nu veel beter indelen.

Moniek Klijnstra (Heerenveen) strandde bij de vrouwen in de halve finale.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport