Sjinkie Knegt staat ter discussie: 'Sven Kramer blijft toch ook thuis voor het EK langebaan?'

Suzanne Schulting op het EK shorttrack? Dit weekeinde werd maar weer eens duidelijk dat zij daar later deze maand in Polen hoge ogen gaat gooien. Sjinkie Knegt op datzelfde EK? Misschien wordt dit boegbeeld wel gepasseerd, na de tweedaagse in Thialf.

Sjinkie Knegt (rechts) en Koen Slootweg zijn ten val gekomen tijdens de halve finales van de 1500 meter op het NK shorttrack in Thialf.

Sjinkie Knegt (rechts) en Koen Slootweg zijn ten val gekomen tijdens de halve finales van de 1500 meter op het NK shorttrack in Thialf. FOTO ANP/VINCENT JANNINK

Het Nederlands kampioenschap shorttrack is normaal gesproken nooit een toernooi waar lang over wordt nagepraat. De laatste jaren groeide het evenement uit tot een trainingswedstrijd voor de gevestigde orde.

Voor de nieuwe generatie was het een tweedaagse om zich van haar gretigste kant te laten zien.

Daarom won vorig jaar het Leeuwarder talent Sven Roes, om maar recent een voorbeeld aan te halen. Wereldtopper Sjinkie Knegt, die al jaren het gezicht is van deze schaatsdiscipline, werd voor de laatste keer in 2015 Nederlands allroundkampioen. De jaren daarna boeide het NK hem amper, zo liet hij altijd duidelijk merken. Dat werd hem altijd vergeven. De schicht uit Bantega maakte immers alles goed in World Cups, EK’s en WK’s en op de Olympische Spelen.

Bijna Nederlands kampioen

Maar in dit coronaseizoen is alles anders. Diezelfde Sjinkie Knegt is in 2021 zelfs onderwerp van discussie geworden, zo werd zondag duidelijk nadat Dylan Hoogerwerf voor de tweede keer in zijn loopbaan (in 2017 in Amsterdam was hij nog jong, 21 om precies te zijn) de nationale allroundtitel voor zich opeiste.

Knegt, Nederlands beste mannelijke shorttracker ooit, met een staat van dienst die langer is dan die van al zijn concurrenten samen, het boegbeeld dat garant staat voor show, spektakel en vooral succes werd zondag niet alleen voorbijgeraasd door Hoogerwerf, maar ook Jens van ’t Wout.

Van ’t Wout is een 19-jarig talent dat in Canada opgroeide en tegenwoordig met zijn familie in Sintjohannesga is neergestreken, omdat Friesland zoveel op het Noord-Amerikaanse land lijkt en hij en zijn broer Melle aanleg hebben voor shorttrack. Op steenworp afstand van Thialf kunnen zij zo hun talent ontwikkelen.

Jens van ’t Wout was zelfs Nederlands kampioen geweest als hij geen penalty had gekregen op de 1000 meter waardoor zijn derde plaats uit de uitslag werd gegumd. Met zijn zilver op de 500 meter en winst op de 1500 meter zou dat brons goed geweest zijn om aan het einde van de dag het Wilhelmus voor hem te laten klinken.

Dat feest ging dus niet door, maar het voedde wel de discussie wie Nederland moet vertegenwoordigen op het EK, over drie weken in de Poolse havenstad Gdansk. Itzhak de Laat plaatste zich begin december omdat dat de beloning was voor de winst van de Invitation Cup. Op de nationale allroundtitel van zondag stond ook een EK-startbewijs op het spel waardoor er nu nog maar een ticket over is. Dat is een aanwijsplek en daarover wordt maandagavond gesproken door de selectiecommissie, waarin bondscoach Jeroen Otter een voorname stem heeft.

Ervaringssport

Otter wilde zondagavond niet te diep ingaan op de kwestie, maar zei wel dat het geen uitgemaakte zaak is dat Knegt dat laatste ticket krijgt. Sinds Knegt er door een ongeluk met een vorkheftruck, en daarna door een huisbrand (waarbij grote delen van zijn lichaam beschadigd raakten) in totaal bijna twee seizoenen uit lag, is hij nog niet de gouddelver van weleer.

Otter: ,,Sjinkie niet op het EK? Sven Kramer blijft toch ook thuis voor het EK langebaan? Zo gaat dat soms. Jens heeft het goed gedaan, dat is een geboren shorttracker en wordt later een hele grote jongen. Daar gaan we dus nog veel van horen. Hij heeft hier op het EK constant gereden. Het probleem van shorttrack is, is dat het een ervaringssport is. Stel dat Jens zich volgend jaar plaatst voor de Olympische Spelen. Dan heeft hij amper ervaring in internationale wedstrijden, want alles ligt momenteel stil. Alleen al om die reden zou ik hem graag meenemen naar het EK.’’

Knegt reageerde onderkoeld: ,,Asto alle resultaten fan dit seizoen by elkoar optelst, haw ik it better dien as Jens. Dit wie net myn bêste wykein, mar dat hast soms. It iis wie ferskriklik, mar dat jildt foar eltsenien. Ik hear wol wat se wolle.’’

Knegts collega en generatiegenoot Daan Breeuwsma lag op koers voor zijn derde nationale titel, maar maakte een paar ongelukkige fouten waardoor hij naar zijn hoofdprijs kon fluiten. Hij hoopt toch mee te gaan naar het EK, als lid van de relayploeg. ,,Dat nim ik wol oan’’, zei Breeuwsma.

Otter over coronamaatregelen: 'Zijn bereid ver te gaan'

Bij de vrouwen was minder om over te discussiëren. Suzanne Schulting vierde zoals verwacht haar derde Nederlandse allroundkampioenschap.

Vraag is nu hoe haar maand januari eruit gaat zien. Het EK shorttrack wordt de basis, zei bondscoach Otter. ,,We gaan er ondanks de pandemie nog steeds van uit dat het EK doorgaat.’’

Eenmaal terug uit Polen wil Schulting schitteren als langebaner, op het WK afstanden in Heerenveen. Ze plaatste zich voor de 500 en 1000 meter. Bondscoach Otter wil echter niet dat Schulting zich tien dagen in de coronavrije bubbel schuilhoudt die de internationale schaatsbond (ISU) heeft voorgeschreven aan de WK-deelnemers in Thialf.

Hij ziet Schulting in eerste instantie als shorttrackster en wil haar daarom ook bij de ploeg houden, met het oog op het WK shorttrack in maart in Dordrecht. ,,Ik vind het raar dat voor het EK langebaan een bubbel van vijf dagen geldt en dat je voor het WK tien dagen in afzondering moet. Wat is het verschil? Vijf dagen vind ik meer dan genoeg. Misschien dat er voor Suzanne een uitzondering te maken is. De ISU ziet haar als een van de postergirls , als een van de publiekstrekkers. Wij zijn bijvoorbeeld bereid haar elke dag te testen, zodat een uitzondering mogelijk is.’’

Otter heeft nog meer plannen om coronavrij te blijven in de aanloop naar het EK shorttrack in Polen (23-24 januari). ,,Ik wil nog strengere maatregelen om onze shorttrackers thuis te houden. Dat er een boodschappendienst komt zodat ze zelf niet naar de supermarkt hoeven. Wij zijn inderdaad bereid ver te gaan. We proberen er alles aan te doen coronavrij te blijven.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport