Vijf shorttrackers in quarantaine, onder wie Sjinkie Knegt

Sjinkie Knegt. FOTO NEEKE SMIT

Sjinkie Knegt doet dit weekeinde niet mee aan de Invitation Cup. Omdat zijn Lemster ploegmaat Dennis Visser positief is getest op het coronavirus, moet de wereldtopper uit Bantega in thuisquarantaine.

De Invitation Cup is een shorttrackdriedaagse die vrijdag in Thialf begint. ,,Onverantwoord’’, zei Knegt woensdagmorgen tijdens een videopersconferentie over het doorgaan van het evenement waar slechts de eer op het spel staat.

Knegt was voor die online-bijeenkomst met journalisten al op de hoogte van het ziektegeval in zijn ploeg. ,,Maar ik vond het niet mijn taak dit te vertellen’’, vertelde hij later die dag. ,,Dat was aan de KNSB.’’

Knegt zegt het raar te vinden dat de Invitation Cup vooralsnog doorgaat. ,,Je haalt nu allemaal buitenlanders naar Heerenveen. Je kan wat mij betreft niet voorzichtig genoeg zijn.’’

Knegt is dus niet actief in Thialf tijdens de voorlopig enige wedstrijd van het prille shorttrackseizoen. ,,Ik moet in thuisquarantaine. Omdat ik een van de jongens ben die met hem heeft getraind.’’

Knegt is niet de enige. Ook Bram Steenaart, Xandra Velzeboer en Sven Roes zijn in zelfisolatie gegaan en missen de wedstrijden in Thialf.

De KNSB heeft voor de Invitation Cup in Thialf extra voorzorgsmaatregelen getroffen. Bij alle deelnemers en stafleden uit binnen- en buitenland is woensdag een coronatest afgenomen. De resultaten zijn donderdag bekend. Daarna maakt de KNSB de balans op.

”Wij hechten veel belang aan de organisatie van dit toernooi, vooral uit sporttechnisch oogpunt”, betoogde technisch directeur Remy de Wit. ”Maar alles wat we doen moet veilig en coronaproof gebeuren. Donderdag nemen we een besluit over het al dan niet doorgaan van het toernooi.”

Aan het evenement doen shorttrackers mee uit Nederland, België, Frankrijk, Polen en Israël. Het KNSB Talent Team Noord heeft zich volledig moeten terugtrekken, ook al door een positief geteste rijder.

Nieuws

menu