Sjinkie Knegt: 'Of ik überhaupt nog kan schaatsen weet ik niet'

Sjinkie Knegt woensdag in Almere. FOTO ANP

Hij is op de achtergrond al een paar jaar betrokken bij de organisatie van Icederby. Maar of Sjinkie Knegt de eerste ‘Dutch Grand Prix’, in maart 2020, aan de start zal staan is totaal onzeker. ,,Ik voel me goed, mijn herstel gaat volgens plan, maar of ik überhaupt weer kan schaatsen weet ik op dit moment niet.”

Op een persconferentie van Icederby, een nieuwe schaatswedstrijd tussen schaatsers en shorttrackers, in Almere zei Knegt zich momenteel geen topsporter te voelen. Hij fietst drie kwartier per dag, indoor, en doet aan lichte krachttraining. ,,Maar dat mag de naam krachttraining eigenlijk niet dragen.”

Shorttracker Knegt (29) liep in januari van dit jaar ernstige brandwonden op bij een ongeluk met zijn open haard. Na een huidtransplantatie en zeven weken in het ziekenhuis mocht de Fries eind februari thuis verder herstellen. Dat gaat volgens schema. ,,Maar mijn conditie is ruk. Logisch natuurlijk.” Knegt moet, geheel tegen zijn natuur in, waken voor overhaasten. ,,Dan ik 10 stappen vooruit en daarna meteen 11 achteruit. Dat schiet niet op. Als ik te hard of lang train, lopen de bloedvaten in de nieuwe huid vol met bloed en vocht, dat doet pijn. De huid kan ook loslaten en helemaal zwart worden. Om de huid zo goed mogelijk te laten herstellen draag ik 24 uur per dag drukkleding op mijn benen.”

Met lichte ironie: 'Uitstekend'

Op de vraag hoe hij zich voelde, antwoordde Knegt met lichte ironie ‘uitstekend’. ,,Ik voel me serieus goed. Het fietsen gaat ook hartstikke goed. Het wondherstel verloopt zoals het hoort en ik heb gedurende de dag geen pijn, ik kan gewoon functioneren.” Maar over het vervolg van zijn shorttrackcarrière valt geen zinnig woord te zeggen. ,,Ik heb geen zicht op of en wanneer ik weer kan schaatsen. Hier kun je geen plan voor schrijven, niemand heeft ooit zoiets meegemaakt.”

Knegt, die onder voortdurende begeleiding staat van KNSB-arts Karin Top, zegt op mentaal vlak geen last te hebben van zijn heftige ongeluk. ,,Ik sta er nuchter in. Van bij de pakken neer gaan zitten, word ik niet beter. Het is gebeurd, ik kan er niets meer aan doen. Ik wil er het beste van maken en dat gaat me tot dusver best goed af.”

Lees ook: Icederby tussen langebaanschaatsers en shorttrackers komend schaatsseizoen in Thialf

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport