Sipke Hulshoff moet jeugd Feyenoord naar hoger plan tillen

Voor Sipke Hulshoff lonkt een prachtige vervolgstap van zijn carrière. Hij kan trainer worden van Feyenoord onder 21.

30 oktober 2016: Sipke Hulshoff is het als interim-trainer van Cambuur oneens met de arbitrage. Achter hem Arne Slot.

30 oktober 2016: Sipke Hulshoff is het als interim-trainer van Cambuur oneens met de arbitrage. Achter hem Arne Slot. Foto: Henk Jan Dijks

Mogelijk tekent de uit Twijzel afkomstige Hulshoff op korte termijn al een contract bij de Rotterdamse club, waar hij gaat werken met de grootste talenten van Feyenoord. Hulshoff is nu nog assistent-trainer bij FC Volendam.

De beloften van Feyenoord spelen na de zomer in een competitie voor voetballers tot 21 jaar. De kampioen promoveert naar de tweede divisie. Vanuit daar kan vervolgens de stap naar de eerste divisie worden gemaakt.

Feyenoord onder 21 kan dus, in het meest ideale scenario, binnen twee jaar toetreden tot het betaalde voetbal. Een grote wens van de Rotterdammers, die al jaren lijdzaam toezien hoe veel talenten van Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht in de eerste divisie reuzenstappen maken in hun ontwikkeling. Dat is een logisch gevolg van de hogere weerstand die deze beloften ondervinden tegen clubs als – tot voor kort – SC Cambuur, maar ook De Graafschap en NAC Breda.

Belangrijke pion

Glashelder is de opdracht die Hulshoff van Feyenoord meekrijgt. Hij moet de beloften van Feyenoord zo snel mogelijk naar de eerste divisie loodsen. En in het verlengde daarvan: de brug van de jeugdopleiding naar het eerste elftal verkleinen. Zodoende moet Hulshoff een belangrijke pion in de nieuwe koers van de club worden. Feyenoord heeft financiële zorgen en moet dus noodgedwongen inzetten op de eigen jeugd.

Hulshoff treft in Rotterdam-Zuid een oude bekende. Arne Slot begint deze zomer immers aan zijn klus als hoofdtrainer van Feyenoord, als opvolger van Dick Advocaat. Hulshoff en Slot kennen elkaar goed van hun periode bij Cambuur. ,,We hadden meteen een klik”, zei Hulshoff vorig jaar in deze krant, terugblikkend op hun samenwerking in Leeuwarden.

Beiden trainden de beloften van Cambuur en waren in 2015 assistent-trainer van Henk de Jong. Na de dramatische seizoensstart in het jaar erop, resulterend in het ontslag van trainer Rob Maas, werden Hulshoff en Slot als trainersduo naar voren geschoven om het seizoen af te maken. Cambuur eindigde uiteindelijk als derde en reikte bovendien tot de halve finale van de KNVB-beker.

Goed contact met Slot

Slot vertrok vervolgens naar AZ, maar het contact met Hulshoff bleef onverminderd goed – ook toen laatstgenoemde de voorbije twee seizoenen de assistent-trainer was van Wim Jonk bij FC Volendam.

Met die club werd Hulshoff achtereenvolgens derde en zesde in de eerste divisie. Misschien nog wel meer dan die eindklasseringen, beklijfde het frisse en aanvallende voetbal dat Volendam speelde én de voetballers die zich ontwikkelden.

Weliswaar leidde dat niet tot promotie, maar een handvol zelfopgeleide talenten maakte wel de overstap naar de eredivisie. Gijs Smal vertrok naar FC Twente en Jari Vlak naar FC Emmen, terwijl Francesco Antonucci en Marco Tol deze zomer naar respectievelijk Feyenoord en Cambuur gaan.

Niet alleen de voetballers van Volendam staan in de belangstelling van verschillende clubs. De knappe prestaties stralen eveneens af op de technische staf. Wim Jonk is een gewilde trainer, maar ook de werkwijze van Hulshoff – hij heeft nog een contract tot medio 2022 bij Volendam – bleef niet onopgemerkt.

Ook interesse van PEC Zwolle

Naast Feyenoord was onder meer PEC Zwolle in Hulshoff geïnteresseerd. Hij kon in Zwolle de rechterhand worden van Art Langeler. Een mooie job in de eredivisie, natuurlijk, maar dat weegt vanzelfsprekend niet op tegen het werken bij een Nederlandse topclub.

Hulshoff wordt, als hij overeenstemming bereikt over zijn verbintenis, de tweede Fries op de loonlijst bij Feyenoord. Mark Diemers uit Leeuwarden voetbalt sinds vorig jaar bij de club.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport