Semenya: ik blijf strijden voor gelijke rechten

Semenya: ik blijf strijden voor gelijke rechten ANP

Caster Semenya geeft de moed niet op. "Ik zal blijven vechten voor de mensenrechten van vrouwelijke atleten, voor degenen op en naast de baan. Net zolang totdat we allemaal zo vrij kunnen rennen als we zijn geboren," aldus de Zuid-Afrikaanse atlete in een persbericht.

De tweevoudig olympisch kampioene op de 800 meter werd dinsdag ook door het hooggerechtshof in Zwitserland in het ongelijk gesteld in haar juridische strijd tegen nieuwe regelgeving van de internationale atletiekfederatie. Dat betekent dat ze medicatie zal moeten nemen als ze op haar favoriete afstand weer aan wedstrijden wil deelnemen. Ze weigert echter testosteronremmers te gaan gebruiken om haar van nature hoge waarden kunstmatig te verlagen.

World Athletics voerde in april 2018 een maximale testosteronwaarde in voor atletes op de afstanden vanaf 400 meter tot een mijl (1609 meter). Ze zouden door de spierversterkende werking daarvan onevenredig voordeel hebben ten opzichte van de meeste vrouwen die dat niet hebben.

Semenya laat woensdag in het midden of ze nog steeds probeert een klacht in te dienen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Volgens haar advocate Dorothee Schramm is dat wel de bedoeling. "Deze beslissing is een oproep tot actie. Als samenleving kunnen we niet toestaan ​​dat een sportinstelling fundamentele mensenrechten negeert."

Nieuws

menu