Schuurs leert van Bogarde en wil kans grijpen bij Ajax

Schuurs leert van Bogarde en wil kans grijpen bij Ajax ANP

Als Perr Schuurs na de eerste helft van het oefenduel tussen Ajax en RKC Waalwijk (6-1) richting de kleedkamer wandelt, dan duikt Winston Bogarde plotseling voor hem op. De assistent van hoofdtrainer Erik ten Hag haalt met woord en gebaar enkele spelsituaties terug. Vervolgens deelt hij een schouderklopje uit en beent hij weg.

"Iedereen weet wat Winston voor een verdediger was", vertelt Schuurs na de wedstrijd. "Hij kon als geen ander zijn kracht gebruiken. De laatste weken is hij erg met me bezig. Hij wil mij dat ook allemaal overbrengen. Dat is voor mij alleen maar mooi. Daar kan ik mijn voordeel mee doen."

Deze neger buigt voor niemand, zo luidt de titel van de biografie van Bogarde. Schuurs kan goed voetballen, zo liet hij zien tegen RKC toen hij Dusan Tadic met een fraai steekballetje vrij voor het doel zette. Maar hij wil ook nog wel eens te lief in het veld zijn. "Ik moet meedogenlozer worden", erkent de Limburger. "Op dat punt moet ik me nog steeds verbeteren."

Vertrouwen

Schuurs kreeg eerst een jaartje om te wennen, toen hij twee jaar geleden de grote stap van Fortuna Sittard naar Ajax maakte. Vorig seizoen leek hij voorbestemd om de naar Juventus vertrokken Matthijs de Ligt op te volgen. "Maar Veltman kwam ijzersterk terug en ik speelde eigenlijk alleen als hij niet beschikbaar was", weet de rechtsbenige verdediger.

Nu Veltman naar Brighton & Hove Albion is vertrokken, gaat Ajax voorlopig niet op zoek naar een nieuwe centrale verdediger. Voorlopig mag Schuurs samen met Edson Álvarez en Jurriën Timber uitmaken wie naast Daley Blind in het hart van de defensie mag spelen. "Dat geeft wel vertrouwen", stelt hij. "Ik heb nu het idee dat het realistisch is dat ik de kans ga krijgen."

Kans grijpen

Schuurs is nog altijd maar 20 jaar jong. Dat is een leeftijd waarop je bij veel clubs nog mag leren. Maar de centrale verdediger van Ajax moet betrouwbaar zijn en er staan, zo beseft hij. Iedere wedstrijd maar weer. Van het eerste tot het laatste fluitsignaal. Ook daar moest hij de afgelopen seizoenen aan wennen.

Schuurs speelde sterke wedstrijden voor Ajax, zoals uit bij Lille OSC in de Champions League. Maar zowel in de slotfase van het uitduel met AZ en Getafe ging hij gruwelijk in de fout. "Dat heeft denk ik met concentratie te maken", zegt hij. "Want ik maakte die fouten in de laatste minuten. Ik weet wat ik beter moet doen. Ik wil me nu zo goed mogelijk laten zien. Ik moet nu de kans die ik krijg grijpen. Basisspeler van Ajax worden is nu een reëel doel."

Nieuws

menu