Schulting had ander decor gewenst voor WK-jacht

Om onverklaarbare redenen heeft de internationale schaatsunie Sofia aangewezen voor het WK shorttrack, dat zaterdag begint.

Suzanne Schulting.

Suzanne Schulting.

Het belangrijkste shorttracktoernooi van het jaar heeft met Sofia een merkwaardige gastheer. De sport leeft helemaal niet in Bulgarije.

Van de ruim 12.000 stoeltjes zullen er komende dagen naar verwachting een paar honderd bezet zijn, vooral door vrienden en familie van de hoofdrolspelers op het ijs. Voor een treurig beeld wordt gevreesd.

Scheuren

Aan het stadion ligt het niet. Tussen eindeloze rijen grauwe Oostblokflats en een enkel chique kantoorgebouw valt de enorme hal in positieve zin op. Al is het bij binnenkomst even wennen. De ijsvloer oogt nogal viezig bruin, alsof de Zamboni al een paar maanden kapot is.

Het klinkt ook anders als de shorttrackers aanzetten, een beetje alsof ze op natuurijs rijden. Dat komt omdat het een tijdelijke ijsbaan is, met een holte onder de vloer. Onder de toplaag zijn grote scheuren te zien. De hal wordt het hele jaar door gebruikt voor sporten, concerten en evenementen.

Vorige maand nog speelde tennisser Robin Haase hier een ATP-toernooi. Shorttrackers zijn geen klagers, maar het contrast tussen Sofia en Dordrecht twee maanden geleden zal groot zijn. Bij het EK in eigen land werd Suzanne Schulting op weg naar haar titel gedragen door een haag van geluid.

Favorietenrol

Schulting (21), woonachtig in Heerenveen en opgegroeid in Tijnje, is de topfavoriete, na een indrukwekkende winter waarin ze bijna alles won. Bewijzen dat ze geen eendagsvlieg is, na het olympisch goud van Zuid-Korea vorig jaar, zo ver is ze al.

Maar bij zo veel dominantie dit seizoen past eigenlijk maar één prijs: de wereldtitel. Bondscoach Jeroen Otter noemt het een grote test, want die favorietenrol is nieuw voor de Friezin.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport