Schaatsster Marijke Groenewoud toch naar de World Cups

Achter Irene Schouten werd Marijke Groenewoud zondag in Thialf tweede op de massastart. Die afstand rijdt ze samen met de 1500 meter in de World Cup. Foto ANP: Vincent Jannink

Bij de eerste twee World Cups schaatsen mag Marijke Groenewoud toch in actie komen. Ze neemt op de 1500 meter de plaats in van Jutta Leerdam.

De 22-jarige Hallumse uit Team Zaanlander van coach Jillert Anema maakte vrijdag indruk op de schaatsmijl met een dik persoonlijk record van 1.54,67. Dat was echter niet genoeg voor directe plaatsing. ,,Foarich jier hiest mei dizze tiid wûn, no sitst net iens yn de wrâldbeker’’, zei ze.

Het niveau op de 1500 meter van het NK afstanden was ongekend hoog. Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Jutta Leerdam, Irene Schouten en Jorien ter Mors waren allemaal nog sneller. Leerdam plaatste zich ook voor haar favoriete afstanden 500 en 1000 meter. Groenewoud sprak al meteen de hoop uit dat niet iedereen alles zou rijden en dat ze toch mee op reis kon.

Tijdens de World Cups moet Nederland het maximale aantal startplekken voor de Olympische Spelen – 9 per sekse – zien te veroveren. Schaatsbond KNSB vraagt daarom aan degenen die meegaan de bereidheid om zoveel mogelijk World Cups te rijden. Leerdam richt zich op de twee kortste afstanden.

Daarom schuift Groenewoud als nummer 6 van het NK afstanden door. Ze mag in elk geval rijden in het Poolse Tomaszów Mazowiecki (12-14 november) en het Noorse Stavanger (19-21 november). Naast de 1500 meter is ze ook ingeschreven voor de massastart. In december doen de schaatsers nog Calgary en Salt Lake City aan.

Verder was de uitslag van het NK afstanden leidend voor de selectie. Dat betekent dat Sven Kramer meegaat voor de lange afstanden, net als Jorrit Bergsma en Marwin Talsma. Kramer zit ook in het achtervolgingsteam, Bergsma rijdt de massastart. Die twee afstanden worden in Polen gereden en niet in Noorwegen.

Bij de vrouwen staat Antoinette de Jong op de lijst voor de 1000 en 1500 meter en de lange afstanden. Ook maakt ze deel uit van het achtervolgingsteam. Femke Kok en Marrit Fledderus rijden de 500 en 1000 meter en Michelle de Jong de 500 meter. De drie sprintsters zijn ook aangewezen voor de teamsprint in Stavanger.

Ploeg voor de World Cup in Polen.

Vrouwen, 500 meter: Jutta Leerdam, Femke Kok, Michelle de Jong, Dione Voskamp, Marrit Fledderus.

1000 meter: Leerdam, Kok, Ireen Wüst, Fledderus, Antoinette de Jong.

1500 meter: A, de Jong, Wüst, Irene Schouten, Jorien ter Mors, Marijke Groenewoud.

3000 meter: Schouten, A. de Jong, Carlijn Achtereekte, Joy Beune, Sanne in ’t Hof.

Ploegenachtervolging: Wüst, A. de Jong, Schouten, Beune, Melissa Wijfje.

Massastart: Schouten, Groenewoud.

Mannen, 500 meter: Kai Verbij, Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer, Dai Dai N’tab, Janno Botman.

1000 meter: Verbij, Otterspeer, Thomas Krol, Kjeld Nuis, Scheperkamp.

1500 meter: Krol, Nuis, Chris Huizinga, Patrick Roest, Jan Blokhuijsen.

5000 meter: Jorrit Bergsma, Roest, Marwin Talsma, Marcel Bosker, Sven Kramer.

Ploegenachtervolging: Kramer, Roest, Bosker, Huizinga, Beau Snellink.

Massastart: Bergsma, Bart Hoolwerf.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu