Schaatsers zijn de dupe van problemen bij Thialf: 'We betalen bakken geld voor slecht ijs'

Het vertrek van de geroemde ijsmeester Beert Boomsma uit Thialf staat niet op zichzelf. Het ijsstadion gaat gebukt onder financiële problemen en interne politiek. ,,En de schaatsers zijn de dupe.”

Voorlopig zijn er nog geen internationale wedstrijden in Thialf. Het nationale seizoen begint vooralsnog wel op 30 oktober.

Voorlopig zijn er nog geen internationale wedstrijden in Thialf. Het nationale seizoen begint vooralsnog wel op 30 oktober. FOTO ANP/VINCENT JANNINK

Met miljoenenbijdrages wisten de provincie Friesland en de gemeente Heerenveen een faillissement van Thialf dit jaar te voorkomen. Maar de problemen houden aan in de belangrijkste ijstempel ter wereld. Het zomerijs, belangrijk voor de voorbereiding van de schaatsers, werd naar hun zin weken te laat aangelegd. De vijfduizend zonnepanelen op het dak zijn brandgevaarlijk en mogen niet worden gebruikt. En per 1 november vertrekt ook nog hoofdijsmeester Beert Boomsma, door velen gezien als één van de besten in zijn vak, wereldwijd.

Sanering

Boomsma, bijna twintig jaar verantwoordelijk voor het ijs in Thialf, deed het maandag bij de NOS voorkomen als een vrijwillige beslissing. Hij was ,,toe aan een nieuwe uitdaging’’. Daar wordt door diverse insiders in de schaatswereld sterk aan getwijfeld.

Feit is dat de provincie voorwaarden heeft gesteld aan de extra subsidie. Interim-directeur Minne Dolstra voert een sanering door, waarbij diens keuzes niet altijd worden begrepen door de afdeling ‘topsport’. De reorganisatie van de technische dienst is er één van.

'De prijs is omhoog gegaan, maar de kwaliteit omlaag'

Sven Kramer vertelt vanuit Inzell, waar zijn ploeg Jumbo-Visma op trainingskamp is, hoe het ijs in Thialf er de afgelopen tijd bij lag. ,,De vloer is niet vlak, zit vol met ribbels en bobbels en slaat continu uit.” Hij voorziet een sportieve ramp als het schaatsseizoen straks in gang schiet. ,,Ik begrijp dat er gesaneerd moet worden. Allerlei onderdelen zijn al weggesneden, de enig overgebleven taak van Thialf is nu: goed ijs maken en de baan verhuren. Nou, de prijs is omhoog gegaan, maar de kwaliteit omlaag. We betalen bakken geld voor slecht ijs. De maatregelen die nu worden genomen staan haaks op de ambities van Thialf.”

 

Bij de opening van het totaal vernieuwde stadion in 2016 sprak Boomsma de wens uit de concurrentie aan te gaan met hooglandbanen als Calgary en Salt Lake City. Er werd de afgelopen jaren inderdaad hard gereden in Heerenveen, maar voor de nabije toekomst vreest Kramer. Want behalve Boomsma vertrokken eerder al enkele andere leden uit de technische dienst, naar verluidt nadat er meerdere kampen waren ontstaan.

'Geen kunde'

,,Er is geen kunde meer in huis”, zegt Kramer. ,,IJs maken is een ambacht, dat leer je niet in een paar maanden. Ik heb het de afgelopen weken gezien. De Zamboni (dweilmachine, red.) kwam soms een kwartier te laat het ijs op. Er werd slecht gedweild, er zat te weinig water in. Er wordt geschermd met goede tijden van Patrick Roest en Femke Kok afgelopen weekeinde. Maar een luchtdruk van 1013 hectopascal en geen publiek in de hal verbloemen het probleem. Als het straks regent buiten en er komen weer tienduizend fans met natte jassen naar binnen, hebben we topsport onwaardig ijs.”

Kjeld Nuis van Team Reggeborgh herkent zich in Kramers kritiek. ,,Er zitten nu mensen op de Zamboni die het nog moeten leren. Dat respecteer ik, maar topsporters zijn ongeduldig. Het irriteert als je een tweede training moet schrappen omdat er te laat en te lang wordt gedweild. Dat is onprofessioneel. Ik heb dit vorige week samen met Ireen Wüst aangekaart bij Douwe de Vries van de Atletencommissie.”

'Zelf ontslag genomen'

Directeur Marc Winters van Thialf ontkent dat Boomsma slachtoffer is geworden van een reorganisatie. ,,Hij is niet ingegaan op een functie die wij hem hebben aangeboden en heeft zelf ontslag genomen. Dat is jammer, maar we hebben meerdere ijsmeesters. Er komt een vacature voor de ijsploeg, maar niet één op één voor Beerts functie.”

Kramer vindt dat de schaatsers de dupe zijn van ‘onderlinge spelletjes’. ,,Nu staat de druk er nog niet op. Binnenkort is de interim-directeur weg, kan hij financieel misschien mooie cijfers laten zien, maar zitten de atleten die 24 uur per dag met topsport bezig zijn met een slechte ijsvloer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Schaatsen