Schaatsers en schaatscoaches over Zweedse schaatser Nils van der Poel: 'Hij lijkt wel wat op Sven Kramer'

Met twee geweldige ritten, een wereldrecord op de tien kilometer en zijn surrealistische trainingsverhalen liet Nils van der Poel een onuitwisbare indruk achter op de WK Afstanden. Insiders verwachten niet dat zijn onorthodoxe aanpak iets teweeg gaat brengen.

Nils Van der Poel.

Nils Van der Poel. FOTO ANP

Voormalig schaatscoach Gerard Kemkers:

„Deze jongen heeft vooral iets gevonden dat bij hem past. Het is niet bewezen dat het bij anderen dezelfde uitwerking zou hebben. In Italië trainen ze anders, in Canada wordt het schaatsen anders benaderd, en ook in Duitsland wijkt de methode af van wat wij hier doen. Kortom, genoeg variatie.”

„Ik vind het vrij rigoureus om de koers te wijzigen, omdat Van der Poel zich sinds een maand heel goed en overtuigend presenteert. Het is bijna vermakelijk. Daarmee doe je alle door Nederland behaalde successen tekort. Het WK was voor Patrick Roest niet geslaagd; in de periode ervoor maakte hij óók op een abnormale manier indruk met de tijden die hij reed.”

„Wat ik me ook nog afvraag: heeft Nils een team om zich heen? Zijn er sporters met wie hij traint? Of is hij een Einzelgänger? Dan moet je die ook zo bedienen, en dat is gelukt. Wij Nederlanders hebben een systeem van collectief werken waardoor je elkaar sterker maakt. Zomaar een route inslaan is niet aan te bevelen. Aan de top komen is één, er blijven is twee. Dat is iets wat we in Nederland wel hebben laten zien.”

Meervoudig wereld- en olympisch kampioen Sven Kramer:

„Topsport is mentaal zwaar, er staat altijd druk op de ketel. Het vergt veel van je lichaam, geest, familie, gezin en het team. Voor de WK heb ik getracht duidelijk te maken dat het niet zo vanzelfsprekend is dat je jaar in jaar uit elk weekend waarin het moet gebeuren, ook goed schaatst.’’

,,Van der Poel heeft niet voor niets gezegd dat hij dit hooguit twee jaar kan volhouden. Dat snap ik wel. Ik heb het vijftien jaar zo moeten doen. Hij is nu de favoriet voor de Spelen, maar als ik dit nog tien keer roep, gaat hij met knikkende knietjes naar China.”

„Wat er momenteel is gebeurd, is allemaal vluchtig. Van der Poel heeft twee jaar niet geschaatst, daar is een reden voor. Niet die jongen is een hype, want hij doet het geweldig, maar wat er omheen hangt, zie ik als een hype.’’

,,Ik heb ontzettend veel respect voor zijn prestaties, want ik weet wat je ervoor moet doen om zó hard te kunnen schaatsen. Dan ben je door en door prof, en kom je niet aan met verslapen en dat soort dingen. Dat kán niet! Je moet er heel hard voor werken. Dan moet je niet quasi-nonchalant overkomen.”

Schaatser Koen Verweij:

„Als je zo hard schaatst, doe je blijkbaar technisch iets goed. Dat is gewoon zo. Een wereldrecord rijden als je niet technisch onderlegd bent, dat kan niet. Voor mij is Nils toch niet de zekere olympisch kampioen op de twee lange afstanden. Druk wordt een factor, hoe zal hij daarmee omgaan volgend jaar? Als je ziet hoe vaak Roest 6.05, 6.08 en dat soort tijden rijdt op de vijf kilometer. Die had een mindere rit – en dat is misschien de historie van Roest met de WK – maar in principe is hij nog favoriet.”

„Mijn coach Kosta Poltavets zei in 2017 al dat de lange afstanden in het schaatsen onderontwikkeld waren. Triatleten liggen zo ver voor, en de kennis die daar zit moet eens worden toegepast in onze sport. Dat kan door extreme trainingsvormen, uitgevoerd door deze Zweed.’’

,,Ik heb zijn trainingen gevolgd: erg indrukwekkend. Hij liet dingen zien die wij nog niet eerder hebben gedaan. Als je naar een hoger niveau wilt, moeten dat soort dingen vanzelfsprekend worden. Want Kosta gelooft dat 12.20 of 12.25 op de tien kilometer mogelijk is over een paar jaar.”

Hoofdcoach Jillert Anema van Team Zaanlander:

„Nils reed goed bij de junioren en dat lukt nu nog steeds, ook omdat er een prima kop op zit. Wat die jongen doet, kan níet fout zijn, anders zou hij niet zo hard kunnen rijden. Hij lijkt wel wat op Sven Kramer, bij wie je er áltijd de klok op gelijk kon zetten als het op presteren aankwam.’’

Dat soort jongens is moeilijk te verslaan. Het is interessant te zien wat er gebeurt bij Van der Poel als er op de Spelen dertig camera’s op hem gericht zijn. Je ziet hem nu steeds met een glimlach op zijn gezicht rond schaatsen. Die is aan het genieten...”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Schaatsen