Gary Hekman wint primeur op natuurijs in Burgum

Gary Hekman juicht na het winnen van de wedstrijd van het herenpeloton. FOTO ANP VINCENT JANNINK

Schaatser Gary Hekman heeft de eerste marathon op natuurijs in Burgum gewonnen. De 34-jarige schaatser van Reggeborgh was na honderd ronden op de natuurijsvloer in Burgum de beste voor Harm Visser en Jordy Harink.

Hekman volgt Bart Hoolwerf op, die vorig jaar de beste was op het natuurijs in Noordlaren. De schaatser van Reggeborgh ontbrak in Burgum. Hij zit in Calgary voor de wereldbekerwedstrijden langebaanschaatsen. Hekman won in 2016 ook de eerste marathon op natuurijs.

Op de baan gingen 77 schaatsers van start. Ondanks meerdere aanvallen eindigde de wedstrijd in een massasprint. Daarin was Hekman duidelijk de snelste.

Met nog 44 ronden te gaan ontstond er een kopgroep van zes schaatsers met daarbij onder anderen Crispijn Ariëns. Royal A-ware van coach Jillert Anema moest reageren en stuurde Daan Gelling vooruit. De vlucht werd echter al snel geneutraliseerd. In de slotfase probeerden Roel Boek en Marco van der Tuin het. Ze werden teruggehaald door de schaatsers van Reggeborgh, die het ook knap afmaakten.

Maaike Verweij had eerder de eerste marathon op natuurijs bij de vrouwen gewonnen. Ze won na zeventig ronden de sprint.

Het is voor de eerste keer dat Burgum de allereerste schaatsmarathon op natuurijs van het seizoen binnenhaalt. De organiserende IJsclub Bergum troefde daarmee Haaksbergen, Nieuw-Buinen, Puttershoek en Noordlaren af. Willem Hut, de disciplinemanager marathonschaatsen van de KNSB, keurde woensdagochtend rond 09.00 uur na een succesvolle ijsmeting de ijsvloer in Burgum goed.

De marathon op natuurijs in Noordlaren (Groningen) donderdagochtend gaat niet door, omdat er twijfels zijn of het komende nacht genoeg gaat vriezen. Voor de marathonschaatsers staan vrijdag en zaterdag weer wedstrijden op kunstijs gepland.

Nieuws

menu