Samenstelling mannenploeg vergt nog een nachtje slapen

Sven Kramer. ANP

De wijze mannen van de KNSB verlieten zaterdagavond Thialf met toch nog wat huiswerk. Het leek de voorbije dagen een gemakkelijke klus te worden om de twintig namen van de olympische ploeg samen te stellen, maar het lijkt toch nog een lastige nacht te worden voor de aanwijscommissie.

Bij de vrouwen is de ploeg wel rond. Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Jorien ter Mors, Lotte van Beek, Marrit Leenstra, Irene Schouten, Annouk van der Weijden, Carlijn Achtereekte, Esmee Visser en Anice Das zijn de eerste tien vrouwen in de selectievolgorde.

Er hebben zich geen calamiteiten voorgedaan die de noodzaak van een aanwijsplek oproepen. Bondscoach Geert Kuiper heet zijn favoriete achtervolgingsploeg (Wüst, Leenstra, De Jong) bij elkaar en heeft met Lotte van Beek en Jorien ter Mors twee opties voor de vierde vrouw.

Annouk van der Weijden kan prima de rol van tweede vrouw op de massastart invullen.

De ontknoping op de 5 kilometer was zuur voor Letitia de Jong. De sprintster uit Feanwâlden is de elfde vrouw in de rij en grijpt daardoor naast een olympisch startbewijs.

Thomas Krol kan kind van de rekening worden

Ook bij de mannen staan na vijf dagen schaatsen elf namen in de matrix. Helemaal onderaan staat Jan Blokhuijsen. Hij was voorafgaand aan het toernooi al aangemerkt als potentiële aanwijsschaatser. Met andere woorden: bondscoach Geert Kuiper wil hem graag meenemen voor de teampursuit.

Als Blokhuijsen wordt aangewezen, schuift Patrick Roest, die zaterdag op de 1500 meter derde werd achter Kjeld Nuis en Koen Verweij, naar het vervelende elfde plekje. Voor hem is er echter nog een ontsnappingsweg.

Op plaats negen staat Thomas Krol, de derde man op de kilometer. Schaatsbond KNSB heeft als eerste stelregel dat de ploeg met de meeste kans op de medailles naar Zuid-Korea moet.

Kai Verbij raakte geblesseerd op de 500 meter en kon de 1000 meter niet schaatsen. Als leider in het wereldbekerklassement en Europees en wereldkampioen sprint is hij, mits fit, kansrijker dan Krol. Die gaf dat zelf ook al aan.

Als Verbij wordt aangewezen, valt Krol uit de selectievolgorde en mag Roest mee. Kuiper heeft dan meteen een vierde man voor de achtervolging, al zijn Bob de Vries en Jorrit Bergsma eventueel ook kandidaten.

Geen olympische 1500 meter voor Sven Kramer

Het laatste scenario is volgens Sven Kramer ook het meest logisch. ,,Ik tink noch hieltyd dat Jan en Patrick beide gean’’, zei hij. Kramer zelf werd vierde op de 1500 meter en stelde daarmee zijn deelname aan het WK allround veilig.

De olympische 1500 meter mist hij. Hij maalde er geen tel om. ,,Ik ha leaver dat Patrick dy rydt. Ik hie ‘m dochs net riden.’’ De schaatsmijl past niet in zijn olympische schema.

Kramer schaatst in Pyeongchang in ieder geval de 5 en 10 kilometer en de pursuit. Mogelijk wordt hij de tweede man op de massastart. Verder zijn zeker: Bob de Vries, Kjeld Nuis, Jorrit Bergsma, Koen Verweij, Ronald Mulder, Kai Verbij en Jan Smeekens. Al staat die laatste wel als achtste naam in de matrix en heeft de KNSB in principe drie aanwijsplekken.

----

Selectievolgorde, mannen

1.    Eerste 10 kilometer                Sven Kramer

2.      Eerste 5 kilometer                  Bob de Vries

3.      Eerste 1500 meter                  Kjeld Nuis

4.      Eerste 1000 meter                  Nuis

5.      Tweede 10 kilometer             Jorrit Bergsma

6.      Tweede 1000 meter               Koen Verweij

7.      Tweede 1500 meter               Verweij

8.      Eerste 500 meter                    Ronald Mulder

9.      Tweede 500 meter                 Kai Verbij

10.   Tweede 5 kilometer               Kramer

11.   Massastart                               Verweij

12.   Derde 500 meter                    Jan Smeekens

13.   Derde 1000 meter                  Thomas Krol

14.   Derde 1500 meter                  Patrick Roest

15.   Derde 5 kilometer                  Jan Blokhuijsen

Selectievolgorde vrouwen

1.      Eerste 3 kilometer                  Antoinette de Jong

2.      Tweede 3 kilometer               Ireen Wüst

3.      Eerste 1500 meter                  Wüst

4.      Eerste 1000 meter                  Jorien ter Mors

5.      Tweede 1500 meter               Lotte van Beek 

6.      Derde 1500 meter                  Marrit Leenstra

7.      Tweede 1000 meter               Leenstra

8.      Massastart                               Irene Schouten

9.      Eerste 5 kilometer                  Annouk van der Weijden

10.   Derde 3 kilometer                  Carlijn Achtereekte

11.   Tweede 5 kilometer               Esmee Visser

12.   Derde 1000 meter                  Wüst

13.   Eerste 500 meter                    Anice Das

14.   Tweede 500 meter                 Leenstra

15.   Derde 500 meter                    Letitia de Jong

 

Zondag om twaalf uur komt de KNSB met uitsluitsel

Per sekse mogen tien rijders mee. De eerste zeven rijders in de matrix zijn na het OKT zeker van deelname aan de Winterspelen in Pyeongchang.

De KNSB heeft drie aanwijsplekken beschikbaar, die het kan inzetten bij calamiteiten of om de achtervolgingsploegen op sterkte te krijgen. Ook de tweede rijder voor de massastart kan buiten de reeds geplaatsten worden gezocht door bondscoach Geert Kuiper.

Zondag om 12 uur maakt de KNSB de ploeg bekend.

Nieuws

Meest gelezen