Saai | Tourcolumn Erik Dekker

Gistermiddag zette ik nieuwsgierig de tv aan om de wereldbekermanche mountainbike in Les Gets te kijken. Waarom? Mathieu van der Poel ging niet meer van start in de Tour en ik kon maar één reden bedenken. Hij zou de wereldbeker mountainbike natuurlijk gaan rijden!

 Erik Dekker.

Erik Dekker. Foto: Henk Jan Dijks

Les Gets, waar de wereldbeker was, lag maar 21 kilometer van de startplaats van de Tour. Ideaal om zijn directe voorbereiding te starten op ‘project goud’ tijdens de Olympische Spelen. Het regende en dat geeft Van der Poel alleen maar meer reden om te gaan mountainbiken. Wisselen van fiets vindt hij niet zo’n probleem, dus waarom niet?

Een tikkeltje teleurgesteld was ik wel toen ik ontdekte dat het fenomeen niet naar Les Gets was afgereisd. Wellicht was zijn mountainbike niet mee of staan de regeltjes van de UCI dit soort snelle veranderingen niet toe. Het zal zeker niet liggen aan zijn moraal. Regen, modder, glibberen en glijden vindt Van der Poel geen sport, maar een spelletje.

Hoewel de winnaar een regenjas zonder mouwen aan had, is het met dit onderdeel vrijwel nooit echt koud. Een uur en twintig minuten koers is dan ook wel een voordeel. Vijf uurtjes onder dezelfde weersomstandigheden door de Alpen rijden op een wegfiets is echt andere koek. En dat zag je tijdens de etappe van zondag. Doordat je je in de afdalingen vrijwel niet hoeft in te spannen en je daarvoor net een berg beklommen hebt en flink zweet, koelt een renner enorm af. Als je dat een paar bergen achter elkaar moet doen, loop je de kans dat je iedere kilometer slechter wordt.

Dat hoeft dan niet per se aan de energievoorraad te liggen, het weer kan ook veel met je spieren doen. Het rare en ongrijpbare is dan ook dat de ene renner daar beter tegen kan dan de andere. Lichaamsvet heeft daar niet veel mee te maken. De mannen in de Tour zijn allemaal mager. Zeker de klimmers.

Pogacar kan er goed mee omgaan. Het verleden liet al zien dat de Sloveen ook in slecht en koud weer top presteert. Hij is zoveel beter dan de rest in deze Tour, dat ik vrees dat het gevecht voor de Tourwinst er niet komt. En we moeten nog twee weken. Ik vrees dat het saai wordt, maar dat is maar net hoe je het bekijkt. Op de Red Bull Ring liet Max Verstappen intussen ook een erg saaie GP optekenen en wellicht wordt de rest van het seizoen ook heel erg saai. Maar dat vind ik dan weer niet erg. Het is maar net aan welke kant je staat.

Saaiheid is in ieder geval niet besteed aan Mathieu van der Poel. Vandaar dat het voor hem tijd is voor een andere fiets. De mountainbike. Ik wens hem een heel saaie olympische mountainbikewedstrijd. Voor één keertje dan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Tour de France
Tour de France