SC Heerenveen zet opwaartse lijn voort met zege op Vitesse

Mitchell van Bergen in actie tegen Vitesse.

Mitchell van Bergen in actie tegen Vitesse. FOTO ANP

SC Heerenveen heeft een goed vervolg gegeven aan de opwaartse lijn van de voorbije weken. Vitesse werd in het Abe Lenstra-stadion met 1-0 verslagen.

Henk Veerman zorgde tien minuten voor tijd voor de enige treffer van de wedstrijd. De spits kopte raak uit een voorzet van Benjamin Nygren, die vlak daarvoor was ingevallen.

De overwinning van Heerenveen was verdiend. De ploeg van Johnny Jansen kreeg, zowel in de eerste- als tweede helft, de beste mogelijkheden en voetbalde bovenal beter dan Vitesse.

Al voor rust had Heerenveen op voorsprong moeten staan, nadat Danilho Doekhi namens Vitesse hands maakte in het strafschopgebied. Joey Veerman schoot de toegekende strafschop echter te slap in, waardoor Vitesse-doelman Remko Pasveer redding kon brengen.

Van Hecke raakt de lat

Met Jan Paul van Hecke als rechtsback, die de voorkeur kreeg boven Sherel Floranus, speelde Heerenveen een zeer behoorlijke wedstrijd tegen de Arnhemmers. Maar los van de strafschop van Veerman, creëerden beide ploegen niet veel kansen in de eerste helft. Pas vlak voor rust werd Heerenveen even teruggedrongen door Vitesse: een schot van Loïs Openda verdween echter hoog over.

De tweede helft bood een vergelijkbaar spelbeeld, met het meeste balbezit en de meeste kansen voor Heerenveen. Zo kopte Van Hecke op de bovenkant van de lat, zag Siem de Jong zijn poging worden geblokt door een Vitesse-verdediger en redde Pasveer uitstekend op een afstandsschot van Tibor Halilovic.

Counters Vitesse

Ondertussen moest Heerenveen wel oppassen voor de counters van Vitesse. Pawel Bochniewicz greep goed in bij een uitval van Armando Broja, terwijl de goed gepositioneerde Van Hecke de 0-1 voorkwam. Een van de spaarzame pogingen tussen de palen van Vitesse, in dit geval van Patrick Vroegh, was geen probleem voor Erwin Mulder.

De slotfase was daarentegen weer voor Heerenveen, ingeleid door een flinke kans van Henk Veerman die echter te veel tijd nodig had om te schieten. Niet lang daarna was het wel raak voor de Volendamse spits, die daarmee zorgde voor zijn twaalfde treffer van het seizoen.

Door de overwinning klimt Heerenveen, in ieder geval tijdelijk, naar de achtste plaats van de eredivisie. FC Utrecht heeft nog wel een wedstrijd tegoed.