SC Heerenveen wordt afgedroogd in Zwolle en beleeft slechte generale voor bekerkraker

Rami Kaib in duel met PEC Zwolle-aanvaller Virgil Misidjan. FOTO ANP

SC Heerenveen werkt met een slecht gevoel toe naar de bekerkraker tegen Ajax. De ploeg van Johnny Jansen kwam in het uitduel met PEC Zwolle weliswaar op voorsprong, maar verloor na een erbarmelijke tweede helft met maar liefst 4-1.

Voor Heerenveen betekende de forse nederlaag tegen PEC een enorme domper richting de halve finale van de KNVB-beker, waarin de ploeg van Johnny Jansen woensdagavond Ajax in het Abe Lenstra-stadion ontvangt. Zonder twijfel is de bekerkraker voor Heerenveen de belangrijkste wedstrijd van het seizoen.

Winnen in Zwolle en het duel in fysiek opzicht schadevrij doorkomen, zo luidde de opdracht dan ook vrijdagavond. Beide lukte niet: niet alleen verloor Heerenveen dus met ruime cijcers van PEC Zwolle, dat voorafgaand aan het duel dertiende stond in de eredivisie. Bovendien ging linksback Rami Kaib met een armblessure naar de kant.

Heerenveen had het in de openingsfase al lastig met PEC Zwolle, dat zich wilde revancheren van de 2-1 nederlaag bij FC Emmen. Die wedstrijd zorgde voor het ontslag van trainer John Stegeman, waardoor Leeroy Echteld bij de Zwollenaren tegen zijn oude club op de bank zat.

Derde kans Heerenveen raak

Het overwicht van PEC Zwolle leverde één grote kans op: de bedrijvige vleugelaanvaller Benson Manuel schoot alleen voor doelman Erwin Mulder wild naast. Vanaf dat moment nam Heerenveen de regie over. Zo schoot Henk Veerman op de paal en redde PEC Zwolle-doelman Xavier Mous op een schot van Tibor Halilovic.

Bij de derde kans voor Heerenveen was het wel raak. De voorzet van Rami Kaib was op maat, waarna Mitchell van Bergen de bal tegendraads onder Mous schoot: 0-1. Het betekende de derde treffer van het seizoen voor Van Bergen.

Gelijkmaker na slordig spel

Heerenveen verzuimde vervolgens om gebruik te maken van de ruimtes die PEC Zwolle op het veld liet vallen. Veel te makkelijk werden ballen verspeeld, waarmee de ploeg kansen liet liggen om voor rust nogmaals toe te slaan. Die slordigheid brak Heerenveen vrijwel meteen in de tweede helft op. Het doelpunt van PEC leek enigszins op de goal van Van Bergen, alleen was Manuel deze keer de aangever en Virgil Misidjan de doelpuntenmaker: 1-1.

Net als vijf dagen eerder tegen FC Groningen (1-1) was het verval bij Heerenveen na rust ongelooflijk groot. Duels werden slap aangegaan, meerdere spelers maakten een ongeconcentreerde indruk, simpele ballen werden zomaar ingeleverd en dus was het wachten op de voorsprong voor PEC Zwolle.

PEC Zwolle slaat toe

De manier waarop PEC Zwolle aan de leiding kwam was overigens fraai. Benson Manuel begon vanaf het middenveld aan een lange solo en kreeg de bal bij Misidjan, die vervolgens Thomas Buitink bediende: 2-1.

Jansen wisselde vervolgens volop, maar de invalbeurten van Oliver Batista Meier, Rodney Kongolo en Benjamin Nygren sorteerden niet in het gewenste effect. Henk Veerman was met een volley weliswaar dicht bij de gelijkmaker, maar PEC Zwolle bleef de gevaarlijkste ploeg en sloeg in de slotfase via Bram van Polen en Eliano Reijnders nog tweemaal toe: 4-1.

Nieuws

menu