SC Heerenveen wint ook van VVV en evenaart stokoud record

Mitchell van Bergen (SC Heerenveen) in duel met Tristan Dekker. FOTO ANP

Spectaculair was het allerminst, maar niemand die daar bij SC Heerenveen om maalt. De ploeg van Johnny Jansen versloeg VVV-Venlo (1-0), is nog altijd zonder puntenverlies in de eredivisie en evenaarde bovendien een record uit 1997.

Ruud van Nistelrooij. Tieme Klompe. Hans Vonk. Het is een greep uit de SC Heerenveen-selectie van het seizoen 1997-1998. Stuk voor stuk namen uit het roemrijke verleden van de club. Sinds zaterdagavond hebben ze in ieder geval één overeenkomst met de huidige ploeg van Heerenveen: beide selecties wonnen de eerste drie competitiewedstrijden van het seizoen.

Een benutte strafschop van Joey Veerman, na een halfuur, zorgde ervoor dat Heerenveen ook na overwinningen op Willem II en Fortuna Sittard ook te sterk was voor VVV-Venlo. 9 punten uit 3 duels – het is een ongekende weelde voor Heerenveen, zeker in het licht van de dramatische voorbereiding.

Bochniewicz en Van Hecke ijzersterk

Maar zie: nieuwe spelers passen zich razendsnel aan in het Abe Lenstra-stadion. Tekenend is bijvoorbeeld het centrale duo, Pawel Bochniewicz en Jan Paul van Hecke. De boomlange verdedigers voetballen slechts ruim een week samen, maar lijken nu al volledig op elkaar ingespeeld. Flitsend was het veldspel tegen VVV allerminst, bij vlagen was het duel zelfs ronduit slecht, maar kansen gaf Heerenveen ook nauwelijks weg.

En dan heeft Heerenveen ook spelers met individuele klasse. Zoals Oliver Batista Meier, die net als tegen Fortuna Sittard een strafschop versierde, en natuurlijk Joey Veerman. De Volendammer stond met knappe steekballen opnieuw aan de basis van vrijwel elke aanval bij Heerenveen.

Zorgen om Veerman

Niet dat het overigens in veel mogelijkheden resulteerde. Zo kwam Henk Veerman voor rust een teen tekort om een voorzet van Batista Meier binnen te tikken, was Rodney Kongolo dicht bij een treffer en tikte VVV-doelman Thorsten Kirschbaum een vlammend schot van invaller Rami Hajal uit de kruising.

De overwinning van Heerenveen kwam echter niet in gevaar. Zeker niet nadat VVV met negen man het duel moest uitspelen, na rode kaarten van Tobias Pachonik en Simon Janssen. Laatstgenoemde blesseerde daarbij Joey Veerman aan zijn knie, waardoor Heerenveen toch met zorgen van het veld stapte.

Nieuws

menu