SC Heerenveen wandelt als koorddanser door seizoen

Glas halfvol: gretig en defensief stabiel. Glas halfleeg: matig spel en een smalle selectie. Het belangrijkste? SC Heerenveen boekt goede resultaten.

Joey Veerman wordt op de huid gezeten door Michael de Leeuw en Michael Chacon (liggend) van FC Emmen.

Joey Veerman wordt op de huid gezeten door Michael de Leeuw en Michael Chacon (liggend) van FC Emmen. FOTO ANP

Je hoeft niet ver in het verleden te duiken, om al die ergerniswekkende wedstrijden voor de geest te halen die SC Heerenveen in het Abe Lenstra-stadion heeft gespeeld.

Nagenoeg elk thuisduel met clubs als pakweg VVV-Venlo, Excelsior en Roda JC – om er maar een paar te noemen – kenmerkte zich seizoenen achtereen door een voorspelbaar karakter. Een ruwe schets: slaapverwekkend tempo, doelloos breien op de helft van de tegenstander, tegendoelpunten incasseren door ongeconcentreerd verdedigen en uiteindelijk met puntenverlies van het veld stappen.

Lees ook | Alle 15.000 teddyberen verkocht: KiKa-actie bij wedstrijd Heerenveen levert 230.000 euro voor goede doel op

Zo bekeken zijn de verschillen onnoemlijk groot met het huidige Heerenveen. En in het verlengde daarvan: de spelopvatting die de ploeg van Johnny Jansen erop nahoudt.

Countervoetbal

Dit Heerenveen omarmt countervoetbal, is defensief stabiel en effectief in de afronding. Maar bovenal voert realisme de boventoon, al is het maar omdat deze ploeg niet goed genoeg is om zelf het spel te maken.

Het gevolg is een succesvolle seizoensstart die niemand had voorzien, spelers en technische staf incluis. Dertien punten uit zes competitieduels, knikt Jansen. ,,Ongelooflijk mooi. We hadden hier vooraf meteen voor getekend.”

De openingstreffer tegen FC Emmen was illustratief voor het spel dat Heerenveen zo graag speelt. Ver stond de ploeg van Jansen op de eigen helft, geduldig wachtend op de fout van de tegenstander. En toen die eenmaal werd gemaakt, ging het opeens snel.

Tientallen meters overbrugde Heerenveen in een paar seconden, blind vertrouwend op Henk Veerman als trefzeker eindstation. ,,We geven achterin weinig weg en zijn super gevaarlijk in de counter”, weet Jansen. ,,Daardoor creëren we altijd onze kansen wel. We scoren bijna elke wedstrijd. Dat is ook een kwaliteit.”

Kwaliteitsverschil

Een kanttekening. Want hoe verrassend goed de resultaten vooralsnog zijn – continu bekruipt je het gevoel dat de ploeg als een koorddanser door het seizoen wandelt. Een tikje links of rechts, een kleine verstoring in het evenwicht, en Heerenveen valt onherroepelijk als collectief op de grond.

Zo is het gros van de basisploeg simpelweg onmisbaar, al was het voor de jeugdige invallers zaterdag natuurlijk prettig invallen bij een grote voorsprong. Tegen Emmen verving Benjamin Nygren de geblesseerde Arjen van der Heide in de basisopstelling. Geluk bij een ongeluk voor Jansen: groot kwaliteitsverschil tussen beiden is er niet. Maar op eigenlijk alle andere posities ga je het verschil tussen basis en bank onherroepelijk merken.

En dan nog, ook met een complete ploeg moet werkelijk elk radartje in het geheel kloppen en moet er bovenal heel hard worden gewerkt voor een goed resultaat. Daar ontbrak het vorige week aan tegen Ajax (5-1), al moet natuurlijk gezegd dat Heerenveen tegen een topploeg speelde.

Veerman

Maar ook tegen clubs van beduidend minder kaliber stond Heerenveen grote delen tijdens wedstrijden met de rug tegen de muur. Zo ging het bijvoorbeeld in het uitduel met Fortuna Sittard, zo ging het nu ook tegen FC Emmen.

Want ja, het was toch even schrikken, de ogenschijnlijk eenvoudige manier waarop de Drenten het eerste halfuur combineerden in het Abe Lenstra-stadion. Emmen dicteerde, zonder dat Heerenveen overigens heel grote kansen weggaf.

Henk Veerman ergerde zich in de openingsfase zichtbaar aan zijn eigen ploeg. ,,We kunnen namelijk veel beter”, sprak de lange spits, die tegen Emmen alweer zijn vierde en vijfde doelpunt van het seizoen maakte. ,,Maar goed, als je ziet hoe we het vervolgens oppakken, dan kun je daar alleen maar tevreden over zijn. We hebben gewoon een taaie ploeg die lastig te verslaan is.”

Nu had dat ook te maken met Emmen, dat nog wacht op de eerste zege van dit seizoen. Dankbaar pakte Heerenveen de Drentse cadeaus voor rust uit, resulterend in twee doelpunten.

Rode kaarten

Spannend werd het vervolgens niet meer, ook omdat Emmen het duel met negen man beëindigde, na rode kaarten voor Simon Tibbling en Nikolai Laursen.

Jansen sprak dan ook vooral van een zakelijke overwinning. ,,We kunnen altijd terugvallen op onze verdediging. Het is prettig dat je zo’n goed fundament hebt. Maar tegelijk willen we ook beter gaan voetballen. Dat gebeurt ook wel, maar zoiets gaat stap voor stap.”

,,Hoe lang is bijvoorbeeld Benjamin Nygren bij onze selectie?”, vroeg Jansen over de Zweedse vleugelaanvaller, die zijn basisdebuut bekroonde met de 2-0. ,,Hij traint nu twee, drie weken met ons mee. Ik wil er maar mee zeggen: er is nog een hoop werk aan de winkel om er écht een goed geheel van te maken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen