SC Heerenveen voelt als thuiskomen voor Lasse Schöne

Na een lange omweg gaat het er eindelijk van komen: Lasse Schöne, voetballend onder de lampen van het Abe Lenstra-stadion. Als speler van SC Heerenveen welteverstaan.

Lasse Schöne.

Lasse Schöne. Foto: FPh/Mustafa Gumussu

Hij verschoof even op zijn stoel en toverde een brede glimlach op zijn gezicht, toen Lasse Schöne sprak over Jan en Afke Hylkema.

Het echtpaar uit Luinjeberd nam achttien jaar geleden een talentvolle Scandinavische voetballer in huis. Ene Lasse Schöne uit Denemarken ging in de jeugdopleiding van SC Heerenveen spelen.

Schöne voetbalde vier seizoenen zijn wedstrijden op sportpark Skoatterwâld. Het bleek de opmaat voor een glansrijke carrière, compleet met landstitels, een halve finale van de Champions League en vijftig interlands voor Denemarken.

Al die jaren bleef de band tussen Schöne en zijn voormalige gastgezin onverminderd warm.

,,Ik vertrok als zestienjarige jongen uit mijn vertrouwde omgeving naar Friesland”, blikte Schöne terug. ,,Op die leeftijd is het niet goed om alleen in een huisje of appartement te zitten. Mijn moeder vond het belangrijk dat ik in een gastgezin kwam. Ze was gerustgesteld nadat ze Jan en Afke had ontmoet.”

Schöne kwam bij de Hylkema’s in een warm bad terecht. ,,Het zijn super lieve mensen. Ik ben echt van ze gaan houden. Ze betrokken me bij hun gezin. Door een familiegevoel te creëren, maakten ze het me enorm makkelijk.”

Hij appte deze week nog met de Hylkema’s. Weten jullie waar ik morgen ben, vroeg Schöne. ‘We hopen bij ons in de buurt, zodat we elkaar vaker zien’, was het bericht dat hij terugkreeg.

Nou ja, zei Schöne (34) gisteren bij zijn presentatie, dat klopte dus wel aardig. Maar dat niet alleen: voorlopig blijft de Deense middenvelder in Heerenveen. Schöne tekende een contract tot het einde van dit seizoen. ,,Het was heel mooi om hen dat bericht te sturen.”

Zijn oude gastgezin, de club en Fryslân in het algemeen – het is voor Schöne altijd speciaal gebleven. Hij leerde er zijn vrouw kennen, de uit Heerenveen afkomstige Marije. Zijn schoonouders hebben de provincie nooit verlaten. ,,Ik kwam dus regelmatig in Friesland, voel een sterke binding met deze regio.”

Hij voetbalde de voorbije jaren vaak in het Abe Lenstra-stadion, als speler van achtereenvolgens De Graafschap, NEC en Ajax. ,,En altijd was er de waardering van de Heerenveen-supporters. Misschien is dat een beetje gek, omdat ik nooit in het eerste elftal heb gevoetbald. Tegelijk heb ik hier wél een heel fijne tijd gehad. Dat heb ik altijd uitgesproken. Ik denk dat de fans me daarom een mooie carrière gunden.”

Bijna twee decennia later is Schöne terug bij de club waar het begon. Schöne zei het gisteren geregeld: Heerenveen voelt voor hem als thuiskomen. Maar dat niet alleen: Schöne wil ook laten zien dat hij een veel betere voetballer is dan het talent dat in 2006 de deur van het Abe Lenstra-stadion achter zich dichttrok.

Schöne stroomde vanuit de jeugdopleiding weliswaar door naar de eerste selectie, maar speelde geen officiële wedstrijdminuten in het shirt van Heerenveen. ,,Ik koos een andere weg. En uiteindelijk heeft dat goed uitgepakt.”

Hij zag gisteren veel mensen die er al waren toen hij als jeugdspeler binnenkwam. Medewerkers van de medische staf en het kantoorpersoneel, somde Schöne op. ,,Die gekke fotograaf is er ook nog steeds”, zei hij met een knipoog naar Mustafa Gumussu, de man die al sinds jaar en dag de beelden voor Heerenveen schiet.

En wat te denken van Johnny Jansen, nota bene zijn eerste jeugdtrainer? ,,We hebben afgelopen week een tijd met elkaar gesproken”, zei Schöne. ,,Ik had ook andere opties, maar dit voelde goed en vertrouwd.”

Omgekeerd herinnert Jansen zich de Deen als jeugdspeler nog goed. ,,We hadden een heel goed team. Met jongens als Lasse, Reza Ghoochannejhad, Joey van der Berg, de broertjes Drost en Agil Etemadi”, aldus Jansen. ,,Ik weet nog dat ik een nieuwe keuken kreeg. Die dozen werden buiten neergezet. Voor mij was het dus wel handig om wat jongens op te trommelen. Ik zie Lasse nog sjouwen, haha.”

Jansen ging ook weleens vissen met Schöne. ,,Samen met zijn maatje Salih Kaya, die ook bij de familie Hylkema woonde. Het was alleen jammer dat die schijterds geen maden durfden aan te raken – en de vissen vervolgens niet van de haak wilden halen.”

,,Lasse brak niet als jeugdspeler bij Heerenveen door”, vervolgde Jansen. ,,Maar via een omweg heeft hij alsnog de top gehaald. En misschien sluit-ie straks zijn carrière hier ook af. Dat is toch een prachtig verhaal?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Interview
Instagram