SC Heerenveen vindt nieuwe hoofd scouting bij Chelsea: opvolger van vertrokken Peter Maas begint nog deze maand

Het Abe Lenstra-stadion van SC Heerenveen.

Het Abe Lenstra-stadion van SC Heerenveen. Foto: LC/Jan Ligthart

Kenneth Zandvliet wordt de nieuwe hoofd scouting van SC Heerenveen. Hij werkt momenteel als internationale scout voor Chelsea.

Zandvliet richtte zich de voorbije vier jaren voor de Engelse topclub op spelers tussen de 17 en 23 jaar. Eerder was hij hoofd jeugdscouting bij FC Twente en Go Ahead Eagles.

Heerenveen wil bij de scouting meer datagedreven werken en daar heeft Zandvliet bij Chelsea veel ervaring mee opgedaan. Bovendien kent hij elk talent in Nederland en België, al scoutte hij bij Chelsea uiteraard wel in een ander segment voetballers dan hij straks bij Heerenveen gaat doen.

Opvolger Peter Maas

Heerenveen richt zich al decennialang voornamelijk op de Scandinavische markt. Zo werden afgelopen week de Noorse toptalenten Daniel Karlsbakk (19) en Osame Sahraoui (21) naar het Abe Lenstra-stadion gehaald. Heerenveen wil de twee aanvallers de komende jaren zo goed mogelijk ontwikkelen, zodat ze op een dag voor miljoenen kunnen worden verkocht. Het belang van een goede scouting werd onlangs nog maar eens duidelijk, met de toptransfer van Amin Sarr die voor 12 miljoen euro aan Olympique Lyon werd verkocht.

Zandvliet is de opvolger van Peter Maas, die per 1 februari technisch directeur is geworden bij NAC Breda. Zandvliet begint nog deze maand aan zijn klus bij Heerenveen. De club gaat zijn komst vermoedelijk na het weekeinde bekendmaken.