SC Heerenveen-trainer Johnny Jansen: 'We moeten wel realistisch blijven'

Oliver Batista Meier met Lazaros Rota op zijn hielen. FOTO MARCEL VAN HOORN

SC Heerenveen-trainer Johnny Jansen heeft geen enkele aanleiding om zijn elftal te wijzigen voor het thuisduel met VVV, zaterdagavond (20:00 uur) in het Abe Lenstra-stadion. Hij kiest voor dezelfde elf spelers als vorige week in Sittard.

Verdediger Ibrahim Dresevic is weer fit, maar begint op de bank. Joaquin Fernandez is op de weg terug, maar is nog niet fit genoeg om aan te sluiten bij de groep. Of nieuweling Ulysses Llanez speelgerechtigd is, was vrijdagmiddag rond drie uur nog onduidelijk. Het wachten is op groen licht van de IND.

Jansen kreeg afgelopen week zeker dertig foto’s van de stand in de eredivisie toegestuurd, trots als de fans zijn op de koppositie van Heerenveen na twee gespeelde duels.

Leuk, vindt de trainer. ,,We moeten hier absoluut van genieten, maar we moeten ook realistisch blijven. Wij kunnen niet op 80 procent spelen. Zo goed zijn wij niet. We krijgen bovendien ook een keer te maken met tegenslag in een wedstrijd. Dan is het de vraag: word je negatief of blijf je geloven in het plan dat we samen hebben gemaakt?”

Vaker de bal

Tegen VVV zal Heerenveen vaker de bal hebben dan tegen Willem II en Fortuna, verwacht Jansen. ,,We zullen heel goed en nauwkeurig moeten zijn in balbezit. Maar als we de bal verliezen, dan moeten we ervoor zorgen dat de restverdediging goed staat. Discipline is ongelooflijk belangrijk.”

Joey Veerman is de grote man bij Heerenveen. ,,Hij wordt enorm gehypet, en terecht”, zegt Jansen. ,,Ik kan enorm van hem genieten. Maar in de tweede helft tegen Fortuna was hij niet zo best. Dat weet Joey zelf ook en daar baalt hij van. Hij zit nu bovenop de rots. Maar hoe zorgt hij ervoor dat hij, ook als hij minder voetbalt, op die rots blijft zitten. Dan gaat het om herkennen wat er op het veld gebeurt, om discipline, om altijd het elftal beter laten voetballen. Daar ben ik met hem mee bezig. Dat vind ik mooi.”

Nu het coronavirus in Nederland oprukt, heeft Heerenveen de interne regels verder aangescherpt. Zo is er vooralsnog geen plek voor nieuwe stagiaires bij de club. ,,We moeten waakzaam zijn”, aldus Jansen.

Opstelling Heerenveen: Mulder; Floranus, Van Hecke, Bochniewicz, Woudenberg; Kongolo, Joey Veerman, Batista Meier; Van Bergen, Henk Veerman, Van der Heide.

Nieuws

menu