SC Heerenveen stunt met komst van Lasse Schöne

De transfermarkt is al gesloten, maar toch slaat SC Heerenveen nog een keer toe. Wat heet: Lasse Schöne wordt de nieuwste aanwinst van de club, die hem vandaag al wil presenteren.

Lasse Schöne in het shirt van Genoa.

Lasse Schöne in het shirt van Genoa. Foto: ANP

Noem het gerust een stunt die SC Heerenveen uithaalt, bijna twee weken na het sluiten van de transferwindow. Niet alleen omdat niemand nog een nieuwe speler in het Abe Lenstra-stadion verwachtte, maar bovenal omdat het Lasse Schöne betreft.

Met vijftig interlands voor Denemarken en een kleine 300 competitieduels voor Ajax in de benen, haalt Heerenveen immers een kwaliteitsspeler binnen. Schöne zat de voorbije weken zonder club, nadat zijn contract bij Genoa was ontbonden. Heerenveen hoeft dus geen transfersom te betalen voor de middenvelder, die voor een halfjaar gaat tekenen.

Leuk detail: Schöne begon jaren geleden zijn buitenlandse carrière bij Heerenveen. De club plukte hem als zeventienjarige jeugdspeler in 2002 bij het Deense FC Lyngby vandaan. ,,Dit is een enorme uitdaging voor mij”, zei Schöne destijds bij zijn presentatie.

Jeugdopleiding

Schöne voetbalde uiteindelijk vier seizoenen in de jeugdopleiding van Heerenveen. Hij woonde bij de familie Hylkema uit Luinjeberd. ,,Zonder Jan en Afka had ik het niet gered”, blikte Schöne daar jaren later tegenover deze krant op terug. ,,Ik ben van hen gaan houden.”

Hij gold als een groot talent, maar tot een doorbraak in het eerste elftal kwam het niet. ,,Vooral in mijn laatste seizoen bij Heerenveen ben ik kwaad geweest”, zei Schöne daarover. ,,Ik zat bij de eerste selectie en draaide een prima voorbereiding. Maar toen het tijd was om op trainingskamp te gaan, mocht ik niet mee.”

Publiekslieveling

Schöne vertrok naar De Graafschap en via NEC belandde hij in 2012 bij Ajax, waar hij in zeven seizoenen uitgroeide tot publiekslieveling.

Niet voor niets is Schöne met 286 wedstrijden de buitenlander die de meeste wedstrijden in de geschiedenis van Ajax heeft gespeeld. Hij vierde onder meer drie landstitels met de club. Ook was hij basisspeler van het succesteam van Erik ten Hag dat in 2019 de halve finale van de Champions League bereikte.

De voorbije anderhalf jaar stond Schöne onder contract bij Genoa. Hij kijkt ongetwijfeld met gemengde gevoelens terug op zijn Italiaanse avontuur. Schöne was vorig seizoen basisspeler bij Genoa, waarmee hij ternauwernood degradatie voorkwam. Met een rake vrije trap was hij in de slotfase van het seizoen nog van grote waarde voor de club tijdens het gewonnen duel met concurrent SPAL.

Maar in de zomer veranderde plots het perspectief voor Schöne. Tot zijn eigen verbazing werd hij niet eens ingeschreven op de spelerslijst voor de competitie, waardoor hij geen wedstrijden in de Serie A mocht voetballen.

Conditie op peil

Schöne hield bij Genoa dus slechts zijn conditie op peil, voordat hij begin dit kalenderjaar zijn contract liet ontbinden. Hij trainde sindsdien met Ajax mee. Duidelijk werd meteen dat de 34-jarige Deen nog niet aan stoppen dacht. ,,Ik ben enigszins op leeftijd, maar ik ben nog fit en heb er zin in”, zei Schöne onlangs in het programma Onvoorspelbaar .

Waar veel Ajacieden al hardop droomden van een terugkeer in Amsterdam, wordt Heerenveen dus de nieuwe club van Schöne. In het Abe Lenstra-stadion gloort, mits fit uiteraard, veel speeltijd. Schöne wordt bij Heerenveen binnengehaald als een directe versterking, die een van de leiders van de selectie moet worden.

Zeker is dat met de komst van Schöne de concurrentie in de middelste linie behoorlijk toeneemt. Dat was al het geval, nadat in de winterstop Siem de Jong en Tibor Halilovic werden aangetrokken. Beiden zijn momenteel basisspeler, waarbij verdedigende middenvelder Halilovic nu al onomstreden is. De kans is groot dat Schöne straks met Halilovic en De Jong het middenveld gaat vormen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen