SC Heerenveen rekent af met ADO en hervindt aansluiting met de subtop

SC Heerenveen viert de 1-0 van Siem de Jong in het duel met ADO. FOTO ANP

Moeizaam, maar daarom niet minder welkom. SC Heerenveen rekende door doelpunten van Siem de Jong, Henk Veerman en Joey Veerman af met ADO Den Haag (3-0) en heeft de subtop weer in het vizier.

Aanhaken of afhaken? Dat was de vraag die centraal stond, voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen ADO. Wil Heerenveen het seizoen nog enigszins succesvol afsluiten – een achtste plaats volstaat normaal gesproken voor deelname aan de play-offs – dan moest er in ieder geval van ADO worden gewonnen.

Wat dat betreft kon Heerenveen niet beter aan het duel beginnen met de degradatiekandidaat uit Den Haag, die voorlaatste staat in de eredivisie. Een schitterende lange bal van Joey Veerman leidde al na acht minuten de openingstreffer in. Veerman bediende Mitchell van Bergen precies op maat, waarna de vleugelaanvaller de bal teruglegde op Siem de Jong. De aanvallende middenvelder had de mazzel dat zijn afgeketste voorzet precies voor zijn voeten belandde: 1-0.

Kansen voor ADO

Eigenlijk verzuimde Heerenveen vervolgens door te drukken, ook omdat ADO aanvankelijk een dramatische indruk maakte in het Abe Lenstra-stadion. Pawel Bochniewicz kopte uit een corner weliswaar een halve meter over, maar veel meer grote mogelijkheden? Heerenveen creëerde ze eigenlijk niet en moest vervolgens toestaan hoe ADO steeds beter in de wedstrijd kwam.

Een schot van Abdenasser El Khayati betekende het eerste gevaar voor het doel van Erwin Mulder, die korte tijd later eenvoudig redde op een schotje van Bobby Adekanye. De grootste kans was echter voor Michiel Kramer, maar de ADO-spits mikte in vrijstaande positie een paar meter naast.

Henk Veerman beslissend

Heerenveen liet na rust het balbezit aan ADO, gegroepeerd verdedigend op de eigen helft. De degradatiekandidaat drong aan, terwijl de krachten met de minuut wegvloeiden bij Heerenveen. Met een rits wissels probeerde Jansen zijn elftal van nieuwe impulsen te voorzien. Het spel in balbezit werd er niet beter op, maar uit de counter sloeg Heerenveen wel toe nadat Henk Veerman een fout van Marko Vejinovic afstrafte: 2-0. Joey Veerman maakte, nadat eerst een treffer van hem vanwege buitenspel werd afgekeurd, in de slotfase ook nog de 3-0.

Tegenvaller voor Heerenveen was nog wel het uitvallen van Siem de Jong, die een kwartier voor tijd met een liesblessure het veld moest verlaten. Onduidelijk is nog of het meespelen van de middenvelder komend weekend in gevaar komt. Heerenveen speelt dan opnieuw tegen een ploeg uit de onderste regionen van de eredivisie. Willem II is in Tilburg de tegenstander.

Nieuws

menu