SC Heerenveen recht de rug en speelt knap gelijk bij Vitesse

Oussama Tannane van Vitesse en Rodney Kongolo van SC Heerenveen tijdens de wedstrijd tussen beide ploegen. FOTO ANP

Het duel van SC Heerenveen bij Vitesse toonde veel raakvlakken met de wedstrijd van vorige week tegen PSV. Een slechte eerste helft en een goed optreden na rust was genoeg voor een punt in Arnhem: 1-1.

Heerenveen blijft na de puntendeling zevende, al kan de ploeg zondag op de ranglijst nog worden gepasseerd door AZ. Dat doet echter niets af aan de knappe prestatie bij Vitesse, dat vooralsnog met een tweede plek in de eredivisie de grootste verrassing is van dit seizoen.

Aanvallend onmachtig

Nagenoeg niets had Heerenveen voor rust te vertellen in het Gelredome. De ploeg van Johnny Jansen hoeft de bal niet te hebben, het is een verhaal dat eigenlijk al maandenlang geldt. Maar tegen Vitesse waren de aanvallende intenties wel heel pover: alleen Henk Veerman meldde zich een keer dreigend op de helft van de Arnhemmers, zonder dat het overigens leidde tot een schot.

Niet dat Vitesse heel erg gevaarlijk was. Althans, in het grootste deel van de eerste helft. De grootste mogelijkheid was voor Million Manhoef, maar de rechtsback van Vitesse maaide hoog over het doel. Bovendien toonde Erwin Mulder zich met enkele reddingen opnieuw een betrouwbare keeper.

Tannane plaag voor Heerenveen

Grootste plaag van Vitesse was zonder twijfel Oussama Tannane. De oud-speler van Heerenveen was bij vrijwel elke aanval van de Arnhemmers betrokken. Een van zijn acties leidde ook de openingstreffer in. Tannane passeerde Lucas Woudenberg aan de rand van het strafschopgebied, Heerenveen kreeg de bal niet weg en Oussama Darfalou prikte raak: 1-0.

Het was een ruststand waarmee Heerenveen de handen mocht dichtknijpen. En net als een week eerder tegen PSV (2-2) toonde de ploeg in de tweede helft een heel ander gezicht. De onzichtbare Oliver Batista Meier werd vervangen door Rami Hajal, maar bovenal was Heerenveen veel brutaler en scherper in de duels.

Gelijkmaker Floranus

Dat resulteerde al snel in de gelijkmaker. Benjamin Nygren testte de vuisten van Vitesse-doelman Remko Pasveer, waarna Sherel Floranus de rebound in twee instanties benutte: 1-1. Het was de eerste seizoenstreffer van de rechtsback.

Beide ploegen hielden elkaar vervolgens in evenwicht. Zo redde Mulder op een poging van Tannane, deed Pasveer hetzelfde bij een schot van Joey Veerman, maar de grootste kans was voor Heerenveen. Benjamin Nygren mocht een kwartier voor tijd vrij uithalen op de rand van het strafschopgebied, maar schoot recht op Pasveer.

Nieuws

menu