SC Heerenveen ondanks knappe eerste helft met 4-1 onderuit bij Ajax

FOTO: ANP

SC Heerenveen verloor zaterdagavond in de Johan Cruijff Arena met 4-1 van Ajax. Dat was, zeker gezien de knappe eerste helft, een hard gelag.

Na een klein kwartier kwam Heerenveen op achterstand toen Klaas Jan Huntelaar een vrije trap via de rug van Dusan Tadic binnen schoot.

Heerenveen raakte niet in de war van de tegengoal. Integendeel, de ploeg van trainer Johnny Jansen beet steeds brutaler van zich af in Amsterdam. Dat resulteerde halverwege het eerste bedrijf in de gelijkmaker. Mitchell van Bergen schudde Daley Blind af, vond Jens Odgaard en de Deense spits prikte knap binnen.

Vervolgens leek Heerenveen op 1-2 te komen. Basisdebutant Joey Veerman, die liet zien heel goed te kunnen voetballen, stuurde Odgaard weg. De spits controleerde de bal knap en rondde beheerst af.

De videoscheidsrechter greep echter in. Arbiter Allard Lindhout bekeek de beelden en besloot het doelpunt alsnog af te keuren wegens een overtreding van Lucas Woudenberg op Joel Veltman. Dat was op z’n minst discutabel: de scheidsrechter had de actie van Woudenberg eerder wel gezien, maar niet beoordeeld als ongeoorloofd.

Heerenveen kreeg meer mogelijkheden voor rust, maar vooral bij Mitchell van Bergen schortte het aan de afronding. Ajax sloeg vervolgens in de toegevoegde tijd van de eerste helft toe. Nico Tagliafico kopte hard binnen na een hoekschop: 2-1.

Het was een klap die het elftal van Jansen niet meer te boven kwam. Zeven minuten na rust maakten de Amsterdammers het derde doelpunt. Heerenveen stond niet op te letten, Perr Schuurs liep weg uit de rug van Sherel Floranus en gaf het laatste tikje.

Korte tijd later was het 4-1. Hakim Ziyech zette de bal voor, Tagliafico rondde fraai af. De ingevallen David Neres was nog het dichtst bij een vijfde Ajax-doelpunt, maar hij ramde op de paal. Heerenveen kreeg ook nog een dikke mogelijkheid, maar invaller Anders Dreyer wist zich er geen raad mee.

Alen Halilovic maakte halverwege de tweede helft zijn debuut voor Heerenveen. Hij verving Odgaard

Nieuws

menu