SC Heerenveen na ongekend spektakelstuk naar halve finale

Spelers van SC Heerenveen vieren de 1-0. FOTO ANP/PIETER STAM DE JONGE

Na een waanzinnig bekerduel heeft SC Heerenveen de halve finale van het bekertoernooi bereikt. Feyenoord werd met 4-3 verslagen in het Abe Lenstra-stadion.

Heerenveen presteerde het ongelooflijke in de slotfase, door een 1-3 achterstand om te buigen in een 4-3 overwinning. Doelpunten van Benjamin Nygren, Henk Veerman en Siem de Jong zorgden ervoor dat de ploeg van Jansen de halve finale bereikte. Daarin is Ajax de tegenstander.

Wat een bizarre wedstrijd, met een hoofdrol voor de VAR bovendien. Vlak voor rust werd immers een doelpunt van Henk Veerman (buitenspel) afgekeurd, terwijl Joey Veerman in de tweede helft, bij een 1-1 stand een penalty miste.

Dat zorgde voor veel discussie. Eric Botteghin liep namelijk te vroeg in, waarna de verdediger van Feyenoord de rebound van Henk Veerman van de doellijn haalde. Waar het voor de hand lag dat de strafschop opnieuw overgenomen moest worden, besloot scheidsrechter Siemen Mulder anders.

Schitterende counter

Het leken cruciale momenten, die voor Heerenveen nadelig uitpakten, want niet lang daarna stond het opeens 1-3 voor Feyenoord, via doelpunten van Steven Berghuis en Lutsharel Geertruida. Daarmee maakten de Rotterdammers de 1-0 van Heerenveen, na een schitterende counter die doeltreffend werd afgedrukt door Rami Kaib, ongedaan.

De treffer, na een kwartier voetballen, betekende het startsein van een levendige fase. Zo schoot Tibor Halilovic hard over, maar kreeg ook Feyenoord een grote kans op de gelijkmaker. Hoog torende Leroy Fer na een voorzet van Steven Berghuis boven iedereen uit, om vervolgens de bal rakelings langs de paal te koppen.

Sensationeel slot

Meteen na rust trok Feyenoord de stand echter wel gelijk, om de score vervolgens te vergroten naar 1-3. Heerenveen leek verslagen, maar na de rode kaart van Feyenoord-aanvoerder Steven Berghuis veranderde alles.

Heerenveen zette Feyenoord met de rug tegen de muur, gevolgd door kansen die onherroepelijk kwamen. Nygren bracht de hoop terug bij de ploeg van Jansen, waarna Henk Veerman in de slotfase de gelijkmaker maakte. Nog gekker werd het toen Siem de Jong, op aangeven van Nygren in de slotminuut de 4-3 tegen de touwen kopte.

Nieuws

menu