Ole Tobiasen over Sparta-uit, het gemis van Joost van Aken en Nicolas Madsen en een ontmoeting met Kees van Wonderen | video

SC Heerenveen mist Van Aken en Madsen in belangrijk uitduel met Sparta

SC Heerenveen moet het in de uitwedstrijd tegen Sparta, zondag 14.30 uur, stellen zonder Joost van Aken en Nicolas Madsen.

Van Aken raakte in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Heracles geblesseerd aan zijn lies. Ole Tobiasen rekent erop de centrale verdediger snel is hersteld. Zeker is dat Sparta-uit nog te vroeg komt. ,,Dat is verschrikkelijk voor Joost, maar ook voor ons”, aldus Tobiasen. ,,Joost is niet alleen belangrijk als voetballer, maar ook als leider van het elftal.” Naast Van Aken ontbreekt Nicolas Madsen. Hij kwam geblesseerd terug van een interland met Jong Denemarken.

Heerenveen moest onlangs winnen van Heracles om weg te blijven van de degradatieplaatsen. De ploeg van Tobiasen wilde in de wedstrijden daarvoor, de uitduels met Willem II en RKC Waalwijk, vooral niet verliezen. Dat slaagde: beide keren speelde Heerenveen met 0-0 gelijk.

Tegen Sparta wordt opnieuw de insteek om niet te verliezen, zei Tobiasen. ,,We willen natuurlijk graag winnen, maar moeten vooral niet verliezen. Wanneer wij tegen Sparta gelijkspelen, komen we op 31 punten. Dan moeten we in principe nog één keer winnen en dan zijn we veilig.” Tobiasen voorziet een lastige middag voor zijn elftal op Spangen. ,,Sparta is een heel vervelende tegenstander. Veel ploegen hebben het lastig tegen ze. Sparta wordt eigenlijk nooit weggespeeld. Bovendien hebben ze nog een aantal wedstrijden tegoed.”

Heerenveen speelt tegen Sparta, net als de voorbije drie wedstrijden, in een 5-3-2-systeem. ,,We hebben in die wedstrijden vijf punten gepakt en geen tegendoelpunt gekregen”, verklaart Tobiasen. ,,Maar we kunnen tijdens de wedstrijd wel van systeem switchen.”