SC Heerenveen loopt record mis tegen superieur AZ

Albert Gudmundsson heeft AZ op 0-2 gezet. FOTO ANP/OLAF KRAAK

SC Heerenveen moest zondagmiddag de tweede nederlaag van het seizoen slikken. Een superieur AZ was in het Abe Lenstra-stadion veel te sterk: 0-3.

Daarmee liet Heerenveen een kans liggen om een record te evenaren dan wel te verbeteren. Slechts eenmaal eerder pakte de club immers 17 punten uit de eerste acht competitiewedstrijden: in de jaargang 1997-1998. Een gelijkspel tegen AZ had een evenaring van het eigen clubrecord betekend, terwijl Heerenveen bij een overwinning op de Alkmaarders op 19 punten was gekomen.

Maar daar was zondagmiddag geen sprake van. Eigenlijk vanaf het eerste fluitsignaal was AZ superieur in het Abe Lenstra-stadion. Heerenveen werd ver teruggedrongen op de eigen helft, loerend op de counter.

Karlsson plaag voor Heerenveen

Nu was dat in grote lijnen ook het strijdplan, zoals Jansen dat vooraf met zijn spelers had besproken. En ja, die grote kans kwam ook, bij een 0-0 tussenstand. Mitchell van Bergen brak door aan de rechter, bereikte Henk Veerman vervolgens niet, maar zag wel dat Benjamin Nygren van de rebound over schoot.

Het was nagenoeg de enige keer dat Heerenveen gevaarlijk werd voor het doel van AZ, want bovenal beperkte de ploeg zich noodgedwongen tot tegenhouden. Met name de razendsnelle Jesper Karlsson, die in de zomer ook in de belangstelling stond van Heerenveen, bleek een continue plaag voor de defensie van Jansen.

Kans Batista Meier

Heerenveen kraakte, hield lang stand, maar kwam voor rust toch op achterstand. Jan Paul van Hecke kreeg de bal op zijn hand in het strafschopgebied, Teun Koopmeiners benutte de strafschop: 0-1. Voor rust was de achterstand van Heerenveen verdubbeld, nadat Lucas Woudenberg een voorzet van Owen Wijndal ongelukkig achter doelman Erwin Mulder.

Overigens kreeg Oliver Batista Meier tussen een enorme mogelijkheid op de gelijkmaker. De middenvelder treuzelde echter te lang, waardoor AZ de bal kon wegwerken.

Alle pretenties die Heerenveen had in de tweede helft duurden precies twee minuten. Uitblinker Karlsson schoot namelijk de derde tegentreffer achter Mulder in de touwen. Het geloof ebde vanaf dat moment logischerwijs weg. AZ combineerde geregeld vrolijk door de verdediging van Heerenveen, maar een nog grotere nederlaag bleef de ploeg van Jansen bespaard.

Lees hier het liveblog terug

Nieuws

menu