SC Heerenveen lijdt kleine 9 ton verlies over 2018-2019

Cees Roozemond. FOTO HENK JAN DIJKS

SC Heerenveen heeft over het seizoen 2018-2019 een netto verlies geleden van 869.643 euro. Het eigen vermogen, dat voor een deel in stenen zit, is gedaald van 26,1 naar 25,2 miljoen euro. 

Het verlies zou aanzienlijk groter zijn uitgepakt als er geen spelers waren verkocht. Aan transferinkomsten kreeg Heerenveen vorig seizoen 8,3 miljoen euro binnen. Vooral Kik Pierie (naar Ajax) en Arber Zeneli (Stade de Reims) brachten geld in het laatje. Aan nieuwe spelers werd 3,5 miljoen uitgegeven. 

Het operationeel tekort van de club, dus zonder rekening te houden met transfers, bedroeg 6,1 miljoen. In het seizoen 2017-2018 boekte Heerenveen dankzij transfers een netto winst van 6,1 miljoen en was het operationeel resultaat min 5,8 miljoen. In het huidige boekjaar wordt opnieuw ‘een dergelijk verlies’ verwacht.

Heerenveen had, zo staat in de jaarrekening te lezen, op 1 juli van dit jaar de beschikking over 6,3 miljoen euro aan liquide middelen, geld dat vrij beschikbaar is om aan urgente betalingsverplichtingen te voldoen. Een jaar eerder was dit nog 4,5 miljoen.

Televisiegelden

De netto omzet steeg - exclusief transferopbrengsten - vorig seizoen met 3 ton naar 16,6 miljoen euro, vooral door een toename van de televisiegelden. In het huidige seizoen moet Heerenveen het weer met minder mediagelden stellen.

De bedrijfskosten bedroegen 22,7 miljoen (waarvan 12,4 miljoen personeelskosten) tegen 22,1 miljoen een jaar eerder. Aan die hogere lasten zullen het ontslag van trainer Jan Olde Riekerink en het vertrek van algemeen directeur Luuc Eisenga  hebben bijgedragen.

Huidig directeur Cees Roozemond gaf eerder aan dat de kosten met 2 miljoen moeten dalen en de omzet met 2,5 miljoen omhoog moet. De club ligt wat dat betreft nog alles behalve op koers.

Nieuws

menu