SC Heerenveen laat staantribune Abe Lenstra-stadion uit voorzorg verstevigen

Een actie van Nieuw Noord, voorafgaand de wedstrijd van SC Heerenveen tegen Heracles. FOTO ANP

SC Heerenveen laat de staantribune van het Abe Lenstra-stadion uit voorzorg verstevigen. Uit onderzoek is gebleken dat de maximale belasting van de tribune in ‘extreme’ gevallen mogelijk hoger is dan in de normen in het Bouwbesluit staat.

Verder bleek uit het onderzoek dat de tribune in orde is, aldus de club. Toch is op advies van de constructeur van het stadion besloten de constructie van de staantribune, in het midden van de noord-tribune, te verstevigen. Aan de onderzijde komen extra versterkingen, gerealiseerd door Sportstad, de verhuurder van het stadion.

„We willen niets aan het toeval overlaten”, stelt directeur Cees Roozemond op de clubwebsite. „De tribune moet springende en juichende supporters te allen tijde kunnen dragen.”

In de derby tussen Vitesse en NEC in oktober ging het mis in het Goffertstadion in Nijmegen: een deel van het uitvak begaf het onder het gewicht van juichende Vitesse-fans. Daarop heeft ingenieursbureau Royal HaskoningDHV onderzoek gedaan naar het stadion van NEC, waaruit bleek dat niet alleen de tribune onveilig was bij piekbelasting, maar dat het onderkomen van de club meer gebreken kende.

Dat onderzoek leerde ook dat de bouwkundige eisen waaraan stadions moeten voldoen soms te laag zijn wanneer supporters dicht bij elkaar staan en juichen. Het ingenieursbureau stelde dat alle stadions in Nederland moesten laten nakijken hoeveel belasting hun tribunes aankunnen. Naar aanleiding van de instorting bij NEC liet ook Heracles de tribunes uit voorzorg verstevigen.

Nieuws

menu