SC Heerenveen krijgt vroege rode kaart en komt op achterstand, maar wint wel van Willem II

Ibrahim Dresevic in duel met Kwasi Wriedt. FOTO ANP

SC Heerenveen leek lange tijd op weg naar een nederlaag tegen Willem II. De ploeg van Johnny Jansen speelde na de openingsfase met een man minder en kwam na rust op achterstand tegen de Tilburgers. Toch stond het na 90 minuten 2-1 op de klok van het Abe Lenstra-stadion.

Twee minuten deden het duel volledig kantelen, in het voordeel van Heerenveen. Eerst zorgde Nick Bakker in de 76ste minuut met een rake kopbal voor de voorsprong (2-1), vlak daarna kreeg Willem II-verdediger Miquel Nelom zijn tweede gele kaart. Heerenveen en Willem II stonden daardoor in de slotfase met tien man op het veld.

Want het meest besproken moment was tot die tijd de rode kaart van Anthony Musaba. De vleugelaanvaller van Heerenveen kreeg al na 21 minuten zijn tweede gele en dus rode kaart. De eerste kaart was overigens onterecht: Musaba speelde de bal. Daar staat tegenover dat hij bij zijn tweede overtreding ook een directe rode kaart had kunnen krijgen.

Hoe dan ook moest Heerenveen het grootste deel van de wedstrijd met een man minder spelen. Net als twee wedstrijden eerder tegen Vitesse, dat in de blessuretijd toesloeg en met 1-2 won in het Abe Lenstra-stadion. Heerenveen trof met Willem II echter een tegenstander met beduidend minder kwaliteit. De Tilburgers, die net als Heerenveen goed begonnen aan het seizoen maar na een reeks slechte resultaten zijn gekelderd op de ranglijst, hadden de grootste moeite om kansen te creëren tegen Heerenveen, dat gegroepeerd verdedigde op eigen helft.

Stevanovic gevaarlijk

Sterker, de grootste kansen waren voor de ploeg van Johnny Jansen. Zo schoot Henk Veerman van dicht bij op de benen van Willem II-doelman Timon Wellenreuther. De grootste mogelijkheid was voor Filip Stevanovic. Na balverlies bij Willem II kreeg de Serviër de vrije doortocht naar het doel van Wellenreuther, maar Stevanovic mikte naast.

Na rust was het spelbeeld ongewijzigd. Willem II had veelal de bal, maar wist zich eigenlijk geen raad. Heerenveen verdedigde en gokte op snelle uitbraken. Een van die momenten leverde bijna de 1-0 op, toen Milan van Ewijk laag voorzette op Tibor Halilovic. De Kroaat schoot naast.

Niet lang daarna profiteerde Willem II eindelijk van de man-meer-situatie, toen Ché Nunnely bij de tweede paal binnentikte: 0-1. Heerenveen leek verslagen, maar kwam vrijwel meteen langszij. Opnieuw leidde balverlies bij de Tilburgers een mogelijkheid in voor Stevanovic, die deze keer wél scoorde: 1-1.

Mous voorkomt 2-2

Heerenveen koesterde in die fase de gelijke tussenstand, hopend om nog een punt aan het duel over te houden. Maar een kwartier voor tijd keerden plots de kansen, via de treffer van Bakker en de rode kaart van Nelom. Heerenveen stond in de slotfase nog één grote kans toe, maar Xavier Mous redde uitstekend op een schot van Dries Saddiki.

Lees hier het liveblog terug.

Nieuws

Meest gelezen