SC Heerenveen kraakt, maar breekt niet tegen FC Utrecht

Henk Veerman maakt de 0-1 tijdens de Nederlandse Eredivisie-wedstrijd tussen FC Utrecht en sc Heerenveen in Stadion Galgenwaard.

Henk Veerman maakt de 0-1 tijdens de Nederlandse Eredivisie-wedstrijd tussen FC Utrecht en sc Heerenveen in Stadion Galgenwaard. FOTO ANP/PIETER STAM DE JONGE

De seizoensstart was al uitstekend, het punt in het uitduel met FC Utrecht werd ontvangen als een bonus. SC Heerenveen hield met kunst- en vliegwerk stand in de Galgenwaard: 1-1.

Zwaarbevochten is nog lichte kwalificatie voor het punt, dat Heerenveen overhield in de Galgenwaard. Na rust kwam de ploeg van Johnny Jansen nagenoeg niet meer van de eigen helft. Kans na kans kreeg Utrecht, maar door een combinatie van wilskracht en geluk bleef Heerenveen overeind.

Zo gaf Heerenveen een passend vervolg aan de toch al uitstekende seizoensstart. Werden de duels met Willem II, Fortuna Sittard en VVV-Venlo allemaal winnend afgesloten – de blijdschap na de remise in Utrecht was vermoedelijk nog groter bij de spelers van Heerenveen.

10 punten uit de eerste 4 duels, wat een ongekende weelde. Heerenveen deed dat in Utrecht volgens het beproefde spelconcept: ,,We willen het verdedigend dichthouden en zo goed mogelijk counteren”, zei Jansen voor de wedstrijd. ,,Maar we willen in de komende weken ook groeien in balbezit. De bal langer en beter in onze ploeg houden. Wat dat betreft zitten we nu in de beginfase, omdat veel nieuwe spelers pas laat zijn aangesloten.”

Vroege treffer Veerman

Dat strijdplan pakte in de eerste helft heel behoorlijk uit, niet in de laatste plaats dankzij de vroege voorsprong die Heerenveen pakte in de Galgenwaard. Rodney Kongolo, normaal fungerend als breker op het middenveld, had opeens een steekbal in huis op Henk Veerman. De Volendamse spits verraste FC Utrecht-doelman Maarten Paes met een laag schot in de korte hoek: 0-1.

Een droomstart dus voor Heerenveen, dat vervolgens uitstekend op de been bleef. Natuurlijk viel Utrecht aan, met hoofdrollen voor de individualisten Gyrano Kerk, Adam Maher en Simon Gustafson – maar Heerenveen stelde daar een uiterst degelijke verdediging tegenover. Eigenlijk hoefde Erwin Mulder slechts eenmaal redding te brengen: de doelman van Heerenveen had een goede reflex na een schot van Mimoun Mahi.

Heerenveen moet overleven

En Heerenveen? Dat kon het geliefde spelletje spelen: verdedigen en loeren op de counter. Razendsnel kwam de ploeg van Jansen er bij vlagen uit, voornamelijk via Mitchell van Bergen. De vleugelaanvaller was voor rust ook tweemaal dicht bij de 0-2, maar raakte de lat en de vuisten van Paes.

Hoe anders waren de verhoudingen na rust. Het was domweg overleven voor Heerenveen, dat steeds verder achteruit werd gedrongen. Keer op keer werden schoten van Utrecht geblokt, mazzelde Heerenveen omdat aanvallers van de thuisploeg een teenlengte tekortkwamen en haalde Lucas Woudenberg een bal van de doellijn.

Hectisch was ook de slotfase, zeker nadat invaller Rein Smit zijn tweede gele kaart kreeg en Heerenveen dus met 10 man verder moest. Gescoord werd er echter niet meer: 1-1.

De hoogtepunten van de wedstrijd zijn te lezen via ons liveblog.